U Centru za zdravo starenje obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se u svijetu obilježava 14. novembra, danas je Udruženje za promociju i unapređenje zdravlja “Generacija” organizovalo obilježavanje ovog datuma za svoje članove treće životne dobi u Centru za zdravo starenje i unapređenje zdravlja “Generacija” Općina Centar (Maršala Tita 12).

Mahir Selmanović, predsjednik Udruženja „Generacija“ je kazao da je povodom ovog datuma u Centru organizovan zdravstveno, edukativni, kulinarski i program iz kulture. Kako je Selmanović naglasio, ovaj događaj su organizovali s ciljem podizanja svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, te promociji zdravih stilova života i promociji zdrave i pravilne ishrane kao ključnog segmenta kod prevencije i liječenja dijabetesa.

 

U ime Općine Centar prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa dopredsjedavajućom Irom Adilagić i vijećnicima Biljanom Lazarević i Draganom Stevanovićem, dok su u ime općinskog načelnika Srđana Mandića prisustvovali savjetnik Draško Luković i Jasmina Fazlić, pomoćnica za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

 

Ovom prilikom održano je stručno predavanje na temu „Dijabetes–prevencija i liječenje“, te je članovima Centra izmjeren nivo glukoze u krvi i podijeljeni su uređaji za mjerenje šećera – glukometri. Održano je i predavanja na temu zdrave i pravilne ishrane koju je vodila nutricionistica Tanja Klisura, dok je Damir Rožajac za članove Centra izradio kulinarski program.

 

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti