U okviru projekta „EU4Business“

Zasađena stabla u gradskom parku Betanija

Zajedno sa poduzetnicima koji su dobili podršku kroz projekat „EU4Business“, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero i Lejla Tanović, koordinatorica u Međunarodnoj organizaciji rada zasadili su u gradskom parku Betanija stabla drveća.

U ime Općinskog vijeća sadnji stabala je prisustvovala dopredsjedavajuća Ira Adilagić.

 

Na ovaj simbolični način se želio dati doprinos široj društvenoj zajednici u oporavku privrede od pandemije, kao i poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu.

 

-Izuzetno mi je zadovoljstvo što kraj jednog izuzetnog projekta obilježavamo sadnjom stabala. U ovo  projektu je učestvovalo 26 mladih poduzetnika koji su dobili 250 hiljada eura bespovratnih sredstava. Ovaj projekat pokazuje energiju sa kojom trebamo da idemo naprijed. Nije sasvim slučajno da projekat okončavamo sadnjom stabala. Događaj je povezan sa novim izazovom za BiH, a to je prelazak na zeleni plan i klimatske promjene za boljitak naših života, naglasio je Ellero.

 

Načelnik Mandić je rekao da u sadnji stabala postoji velika simbolika.

 

-Zasadili smo 26 sadnica, kao što je ako možemo tako reći, zasađeno i 26 novih biznisa. I o jednom i drugom moramo brinuti. Želimo da rastu uspješno i ovo je jedan od najboljih načina da ljude stimulišemo da traže i razvijaju svoje poslove u okviru realnog sektora. Zahvalan sam na pomoći koja nam je pružena i nastavit ćemo razvijati ovakve projekte u budućnosti, kazao je načelnik Mandić.   

 

Projekat „EU4Business“ potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj u BiH. Program je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode Njemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO), i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti