U HAREMU ALIPAŠINE DŽAMIJE POLOŽENO CVIJEĆE I ODATA POČAST HEROJU

Obilježena 27. godišnjica pogibije komandanta Esada Bajramovića Kapetana

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“ i Sekcije 105. motorizovane brigade u nedjelju, 7. novembra 2021. godine u haremu Alipašine džamije položeno je cvijeće na mezar heroja odbrambeno-oslobodilačke borbe Esada Bajramovića Kapetana, načelnika štaba 105. motorizovane brigade.

Ovom prilikom članovi porodice, saborci, predstavnici vlasti i boračkih udruženja učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su dužnu počast poginulim borcima. U ime Općine Centar cvijeće su položili  dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić, vijećnici Hamdija Hasanović, Đenan Mulić, Velija Katica, Dženan Muminović, kao i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

 

O hrabrosti i životnom putu heroja koji je zajedno sa nekoliko svojih suboraca poginuo na Nišićkoj visoravni govorio je njegov prijatelj i saborac predsjednik Sekcije 105. motorizovane brigade Mustafa Rustemagić. - Esad Bajramović Kapetan je kao borac Armije RBiH spašavajući ranjenog saborca poginuo 7. novembra 1994. godine na Nišićkoj visoravni prilikom oslobađanja više okupiranih sela i zaseoka. On je svoj život dao za našu slobodu i želim da poručim sa ovog mjesta da patriote ove zemlje moraju danas zbiti svoje redove, posebno kada nam se prijeti novim ratom. Tokom ova tri dana kada smo također obilježavali i „Dan maloljetnog borca“ u čemu su učestvovali i naši najmlađi, i pored velikog nevremena vidio sam da su oni jako zainteresovani da čuju historiju naše odbrambeno-oslobodilačke borbe tokom posljednje agresije na BiH i opsade Sarajeva. Zbog ljudi koji leže u ovom mezarju i naše omladine mi ćemo se nastaviti još više truditi da dostojno obilježimo godišnjice pogibije naših heroja. Na kraju svog govora Rustemagić se zahvalio općinskim strukturama na dosadašnjoj podršci u radu boračkih udruženja.

 

Manifestacija obilježavanje pogibije Esada Bajramovića Kapetana i njegovih saboraca poginulih u periodu od 4. do 7. novembra 1994. godine u ratnim dejstvima, kao i „Dani maloljetnih boraca“, započeli su posjetom spomen-obilježju na Nišičkoj visoravni, gdje su se delegacije i predstavnici Općine Centar polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje sjetili svih onih koji su dali svoj život za našu slobodu.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti