Prvo školsko zvono na Šipu

Učenici počeli pohađati nastavu u novoj školi

U prisustvu učenika, roditelja i predstavnika Kantona Sarajevo i Općine Centar danas je simboličnim presijecanjem vrpce zvanično otvorena nova osnovna škola na Šipu. Vrpcu su zajedno sa učenicima ove školske ustanove presjekli načelnik Općine Centar Srđan Mandić i kantonalna ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović.

Današnjem svečanom otvaranju osnovne škole na Šipu su prsisustvovali i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, vijećnici Općinskog vijeća Centar, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, te načelnici općina Novo Sarajevo i Ilidža Hasan Tanović i Nermin Muzur.  

 

U sali škole je održan kulturno-zabavni program gdje su vršnjacima sretan polazak  u novu školu poželjeli učenici iz osnovnih škola Kovačići, Hamdija Kreševljaković, Musa Ćazim Ćatić i Osnovne muzičke škole u Sarajevu.

 

–Danas nema srećnijeg čovjeka od mene jer otvaramo školu za naše đake. Na insistiranje roditelja koji žive u ovom naselju mi smo otvorili objekat na polovini prvog polugodišta kako bi oni mogli upisati svoje dijete u najbližu školu. Zahvaljujući dobroj saradnji općinske administracije i Vlade KS uspjeli smo okončati ovaj projekat. Rebalansima naših budžeta smo izdvojili po 2,5 miliona KM za završetak ovog projekta. Naredni projekat je opremanje vrtića koji će, nadam se, biti otvoren na proljeće. U ovoj školi biće učionice na otvorenom, u planu je opremanje opservatorija, čak će i stomatološki kabinet uskoro biti u funkciji. Ova škola će u budućnosti biti razlog da dolaze parovi sa djecom u ovo naselje, kazao je načelnik Mandić.

 

O inicijativi za pokretanje gradnje objekta nove škole na Šipu prisutnima je govorio predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo.

 

-Inicijativu za izgradnju škole smo pokrenuli 2008. godine i od tada smo zajedničkim snagama išli prema našem cilju, odnosno školi koju danas otvaramo. Pored izgradnje škole, ta inicijativa je sadržavala i izgradnju kružnog toka u ovom naselju, pristupnu stazu za park Betanija, igralište i još neke sadržaje koji bi ovo naselje učinili ugodnijim za život građana. Također smo 2015. godine proveli anketu kojom smo pokazali da ima dovoljan broj djece koja bi pohađala nastavu u ovoj školi, dok je naredne godine položen kamen temeljac što predstavlja početak realizacije izgradnje ove škole. Tokom trajanja naše borbe za školu imali smo podršku načelnika, Općinskog vijeća Centar, skupštinskih zastupnika KS, te kantonalne Vlade, na čemu im se zahvaljujem. Ima simbolike u činjenici da je ovaj objekat otvoren na prvim linijama odbrane grada tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata, a naša djeca će nastaviti borbu znanjem i umijećem, objasnio je predsjedavajući Đozo.

 

Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović je naglasila da je ova škola sigurno desetak godina ispred važećih pedagoških standarda i normativa za djelatnost osnovnog obrazovanja, tako da će ovo biti dobro mjesto sa idealnim uslovima za učenje, podučavanje i vrlo inspirativan ambijent.

 

-Potrebe za ovom školom traju već duže od jedne decenije, jer Šip je naselje u kojem živi dosta mladih porodica sa djecom. Danas smo otvorili vrata za oko stotinu djece i naša su očekivanja da će kapacitet škole, koja može primiti do 700 djece, biti popunjen, izjavila je Hota-Muminović, dok je premijer Forto kazao da je Vlada KS od 2019. godine uložila sve napore da se uspješno završi ovaj projekat.

 

– Ova Vlada želi da naredne godine poboljša položaj roditeljima male djece u predškolskim ustanovama, kroz povećanja doplatka na djecu, te ulaganje u infrastrukturu namijenjenu prvenstveno porodicama sa djecom. Podsjećam da će uskoro ova škola dobiti i vrtić za šta smo rebalansom budžeta izdvojili sredstva za njegovo opremanje, izjavio je premijer Forto.

 

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti