Okončana revizija ostvarenog prava na zdravstvenu zaštitu boračke populacije

Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar – Odsjek za boračko-invalidsku zaštitu je okončao proceduru revizije ostvarenog prava na zdravstvenu zaštitu boračke populacije.
Okončana revizija ostvarenog prava na zdravstvenu zaštitu boračke populacije

Navedena revizija je urađena po nalogu Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, prema kojem su sve službe za boračko-invalidsku zaštitu u Kantonu Sarajevo bile obavezne provesti reviziju/identifikaciju korisnika. Shodno tome, Odsjek za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar je okončao potrebnu proceduru za reviziju svih korisnika kojima je priznato pravo na zdravstvenu zaštitu preko ove općinske službe.

 

Svi korisnici ovog prava, koji imaju navršenih 65 godina života i više, dobili su poziv za izjašnjenje sa uputama da će pravo na zdravstveno osiguranje ostvariti preko Odsjeka za socijalnu zaštitu Općine Centar uz podnošenje novog zahtjeva. Za korisnike zdravstvene zaštite do 65 godina života, Odsjek za boračko-invalidsku zaštitu obavio je reviziju na način da su službenim putem tražili reevidenciju svih korisnika od strane Službe za zapošljavanje, PIO/MIO-a i Porezne uprave. Za korisnike kod kojih se utvrdilo da je došlo do promjene objektivnih  okolnosti upućen je poziv od strane Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar.

 

Podsjećamo, odredbama Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja Bosne i Hercegovine („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 45/12, 26/14, 46/17, 18/19, 20/20 i 24/20) propisano je pravo na zdravstvenu zaštitu članova porodica šehida, članova porodica poginulih, umrlih i nestalih branilaca, ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova porodica poginulih, umrlih i nestalih dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, branilaca, demobilisanih branilaca, dobrovoljaca, organizatora otpora, veterana i ratnih vojnih zarobljenika, kao lica zaslužnih u odbrambeno - oslobodilačkom ratu sa područja Kantona kao i mirnodopskih vojnih invalida.

 

Navedeni pripadnici boračke populacije mogu ostvariti zdravstveno osiguranje putem Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo ukoliko ne mogu ostvariti status osiguranog lica po propisima iz oblasti zdravstva po drugom osnovu.

 

Ovo pravo se priznaje u upravnom postupku koji vode općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu pri čemu je nadležno ministarstvo obveznik uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti