Održan okrugli sto povodom Dana bijelog štapa

Povodom Međunarodnog dana slijepih osoba – Dana bijelog štapa, koji se od 1964. godine u svijetu obilježava 15. oktobra, u sarajevskom hotelu Holiday održan je okrugli sto na temu „Djelovanjem u partnerstvu sa institucijama vlasti do veće inkluzije slijepih osoba“.


Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je organizator okruglog stola u partnerstvu sa Savezom slijepih Švedske (SRF) i pod pokroviteljstvom organizacije „MyRight“.

 

U ime Općine Centar prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić i Omar M.Halilović, član Komisije za zaštitu za ljudskih prava i ravnopravnost spolova.

 

Predsjedavajući Đozo je kazao da će dijalog sa svim građanima/kama i Udruženjima slijepih osoba Kantona Sarajevo biti nastavljen.

-Nastavljamo dijalog kako bismo učinili našu lokalnu zajednicu i instituciju Općine Centar pristupačnijom i omogućili ravnopravno učešće i djelovanje za sve njene članove i članice, naglasio je Đozo.

 

Dopredsjedavajuća Adilagić se u svom obraćanju prisutnim osvrnula na trenutnu situaciju u kojoj se nalaze osobe sa invaliditetom sa naglaskom na slijepe i slabovidne osobe, te mogućnostima njihove inkluzije u društvene tokove.

 

-Jedan od ključnih elemenata za stvaranje uslova za veću inkluziju slijepih osoba u društvo jeste upravo uspostavljanje i održavanje komunikacije institucija vlasti sa nevladinim sektorom i građanima/kama. Kroz dobru saradnju možemo adekvatno djelovati i poduzeti potrebne korake za postizanje željenih i dugoročnih promjena u društvu, kazala je Adilagić.   

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti