OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE KOMANDANTA ZAIMA IMAMOVIĆA

U haremu Alipašine džamije odata dužna počast heroju odbrane

U organizaciji Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo danas su članovi porodice, predstavnici više nivoa vlasti, boračkih udruženja i veliki broj saboraca u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili 26. godišnjicu pogibije velikog patriote i komandanta Zaima Imamovića.

Delegaciju Općine Centar je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa vijećnikom Hamdijom Hasanovićem i Adisom Adilovićem iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

 

 

Komandant Zaim Imamović je poginuo na današnji dan 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH „Zlatni ljiljan“.

 

Početak rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu Imamovića je zatekao kao oficira JNA u činu kapetana prve klase, koju je odmah napustio i priključio se braniocima u odbrambeno-oslobodilačkoj borbi.

 

Imamović je za vrijeme rata bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH. Komandovao je operacijama oslobađanja Goražda „Krug“ i „Drina“ koje su izvedene u ljeto 1992. godine kada je oslobođena kompletna teritorija općine Goražde. U borbama je ranjavan više puta.

 

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine u podrinjskom mjestu Poratak, u općini Goražde. Obilježavanje godišnjice pogibije Zaima Imamovića biće nastavljeno polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja Dujmovska brda.  

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti