Općina provodi niz aktivnosti na inkluziji gluhih i nagluhih osoba

Odlukom Svjetske federacije gluhih osoba iz 1958. godine, u svijetu se svake godine posljednja sedmica septembra obilježava kao Međunarodna sedmica gluhih i nagluhih osoba.
Općina provodi niz aktivnosti na inkluziji gluhih i nagluhih osoba

U sklopu ove sedmice 23. septembar se od 2018. godine obilježava kao Međunarodni dan znakovnih jezika koji je usvojila Generalna Skupština Ujedinjenih nacija.

 

Općina Centar Sarajevo je u svom djelovanju posvetila veliku pažnju inkluziji i ravnopravnom učešću u javnom i društvenom životu gluhih i nagluhih osoba.

 

Tim povodom, od marta 2021. Općina Centar redovno obezbjeđuje tumača znakovnog jezika na sjednicama Općinskog vijeća koje se prenose uživo putem youtube i facebook kanala, kao i na press konferencijama, kako bi svaki građanin/ka imao jednak pristup informacijama i usvajanju najvažnijih odluka za funkcionisanje lokalne zajednice.

 

Općina Centar je u okviru promotivnih video materijala, pored naratora, obezbijedila i tekstualni prikaz auditivnih informacija.

 

 

Uz sve navedeno Općina daje podršku i JU „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“, čije sjedište je na teritoriji ove lokalne zajednice, a u narednom periodu se planira realizacija i drugih projekata sa ciljem doprinosa stvaranju ravnopravnog i inkluzivnog društva u kojem će svaki građanin/ka imati jednako učešće i mogućnosti za ostvarivanje svojih zakonskih prava.  
04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti