Općina Centar će finansijski podržati 131 fizičko lice koji obavljaju samostalnu djelatnost

Služba za privredu i lokalno ekonomski razvoj Općine Centar je okončala proceduru odabira korisnika koji ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih podršci fizičkim licima koji obavljaju samostalnu djelatnost (trgovina na malo ličnim radom-trgovac pojedinac).
Općina Centar će finansijski podržati 131 fizičko lice koji obavljaju samostalnu djelatnost

Pomenuta služba će dobitnike bespovratnih sredstava obavijestiti o datumu potpisivanja ugovora, koji će biti organizovan u sladu sa postojećom epidemiološkom situacijom. Na javni poziv, koji je objavljen sredinom augusta, se prijavilo 147 trgovaca, do čega je njih 131 ispunilo zadane uslove. Spisak dobitnika bespovratnih sredstava objavljen je na web stranici Općine Centar: http://www.centar.ba/stranica/javni-pozivi-euprava.

 

Iz budžeta Općine Centar će za ovu namjenu biti izdvojen iznos od 55.937 KM.

 

Navedeni javni poziv je objavljen u okviru mjera i odluka za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Bespovratna finansijska sredstva, koja su odobrena u skladu sa raspoloživim sredstvima iz budžeta Općine Centar, u najvećem iznosu do 600 KM po prijavi, mogu biti iskorištena za nabavku sirovina, opreme i repromaterijala, unapređenje promocije proizvoda i usluga, te za druge aktivnosti vezane za održivost i razvoj djelatnosti.

 

Podrška u bespovratnim sredstvima za trgovce pojedince je samo jedna u nizu mjera ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa kako bi privrednicima u Općini Centar pomogli da uspješnije prebrodimo ovu krizu. Tako je općinski načelnik Srđan Mandić potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava sa 213 obrtnika, za šta je u  u budžetu ove lokalne zajednice obezbijeđeno 160.000 konvertibilnih maraka. Također je rok za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansijskih sredstava privrednim društvima i samostalnim poduzetnicima produžen do 31. decembra ove godine, gdje Općina Centar snosi troškove kamatne stope. Općina Centar je također oslobađala nekoliko mjeseci male privrednike za plaćanje naknada za zauzimanje javnih površina što je prema procjenama ekonomista u budžet Općine Centar manje uplaćeno oko 400.000 KM, te je također zakupce na pijaci Sirano oslobađala ove obaveze na period od nekoliko mjeseci.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti