Općina Centar pristupila projektu ReLOaD 2

Općina Centar Sarajevo zajedno sa još 12 lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine pristupila je projektu Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD 2.

Projekat ReLOaD 2 finansira Evropska unija, implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a trajat će naredne četiri godine.

 

Općina Centar Sarajevo počela je suradnju na ReLOaD projektu 2017. godine. Od tada do danas, primjenom dobrih praksi i LOD metodologije razvijen je transparentan sistem podrške organizacijama civilnog društva, koji omogućava finansiranje strateški usmjerenih projekata, a koji direktno ili indirektno zadovoljava potrebe građana sa područja ove lokalne zajednice.

 

Načelnik Srđan Mandić je naglasio da je na ovaj način unaprijeđena saradnja koja je jasno definisana, dvosmjerno korisna i usmjerena na zajedničko djelovanje organizacija civilnog društva i lokalne zajednice prema građanima.

 

- Upravo su svi ovi aspekti doprinijeli da tokom ReLOaD1 projekta Općina Centar bude prepoznata kao primjer dobre prakse. Radujemo se zbog toga, ali nas to obavezuje da i dalje nastavimo sa dobrim praksama i unapređujemo naše procedure gdje je to potrebno. 

 

Projektom ReLOaD otvorene su nove mogućnosti za jedinice lokalne samouprave. Pored transparentnosti, većeg učešća građana u procesu donošenja odluka stvorena je i mogućnost za povlačenje sredstava iz fondova Evropske unije. Kompletan proces kojim smo unaprijedili i sistem rada kroz ovaj projekat daje nam nadu i ohrabrenje da su promjene moguće i da zajedničkim djelovanjem možemo stvarati bolji ambijent za građane ove lokalne zajednice, istakao je načelnik Mandić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti