Izbori za savjete mjesnih zajednica će biti održani 7. novembra

Prva stepenica za unapređenje života stanovnika

Izbori za članove savjeta mjesnih zajednica općine Centar će biti održani 7. novembra 2021. godine.
Prva stepenica za unapređenje života stanovnika

 

Mjesne zajednice omogućavaju neposrednu komunikaciju između građanki i građana i lokalnih vlasti djelujući kao spona između njih, a često su opisane i kao „prva stepenica“, odnosno temelj za unapređenje života stanovnika.

 

Upravo zbog toga je neophodno jače učešće građana u svim procesima koji se odvijaju u mjesnim zajednicama, a izbor članova savjeta je među najznačajnijim.

 

Prema Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH građanke i građani putem organa mjesne zajednice odlučuju o poslovima značajnim za život i rad na području mjesne zajednice tako što imaju mogućnost da pokreću i učestvuju u javnoj raspravi kod priprema i donošenja urbanističkih planova na području, pokreću inicijative, daju mišljenja i učestvuju u izgradnji komunalnih i objekata u općoj upotrebi, pokreću i učestvuju u raspravama o inicijativama i aktivnostima za razvoj privrede i društvenih...

 

Zbog svega navedenog pozivaju se svi zainteresovani da kandidatske liste preuzmu u mjesnim zajednicama, na info-pultu Općine Centar i putem web stranice Općine Centar Sarajevo na sljedećem linku http://www.centar.ba/stranica/izbori-za-clanove-savjeta-mjesnih-zajednice.

 

Da podsjetimo, Izborna komisija Općine Centar je donijela odluku da će se dostavljanje kandidatskih listi prema Izbornoj komisiji Općine Centar za provođenje izbora za savjete mjesnih zajednica vršiti od 8.9.2021. do 8.10.2021. godine.

 

Sastavni dio ovog dokumenta čini lista kandidata za izbor članova savjeta mjesne zajednice, kao i izjava o prihvatanju kandidature za člana savjeta mjesne zajednice.

 

Ispunjene kandidatske liste se dostavljaju na protokol Općine Centar, a kandidati su obavezni ovjeriti svoj potpis na izjavi o prihvatanju kandidature.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti