Hastahana Summer Break započeo panel diskusijom na temu razvoja turizma

U parku Hastahana (Park prof.dr. Nijaz Duraković) danas je započeo trodnevni festival pod nazivom „Hastahana Summer Break“.

Festival povodom Svjetskog dana turizma, organizuju Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji sa Općinom Centar i CINEA Entertainmentom. Prvog dana festivala organizovana je panel diskusija na temu „Turizam za inkluzivni rast“. Jedan od učesnika je i načelnik Općine Centar Srđan Mandić koji je govorio o ulozi Općine Centar kao jedinice lokalne samouprave na razvoj turizma.

 

–Naše su namjere da ovaj grad i Opštinu Centar napravimo turističkim centrom koji će imati sadržaje tokom cijele godine. U ovoj godini smo pokrenuli neke infrastrukturne projekte s ciljem bolje turističke ponude. Uredili smo i asfaltirali putnu komunikaciju prema vodopadu Skakavac i zaštićenom području kao i prema Baricama kao jedno od omiljenih izletišta naših sugrađana, čime ćemo povećati njihov turistički značaj. Također ovaj park Hastahana, u kojem se ova tri dana održava manifestacija posvećena turizmu, imati će poseban značaj kada je riječ o turističkoj ponudi Opštinu i Grada. Mi smo ljetos, tokom trajanja SFF, imali prvi Urban Lab gdje smo pričali o uređenju Radićeve ulice i stekli dosta pozitivnih iskustava dok smo sa građanima razgovarali kako oni vide budućnost ove ulice bez saobraćaja, sa dosta zelenila i drugih sadržaja, kao i ovaj, te Veliki park za koji planiramo veliku rekonstrukciju. Također pomažemo našim turističkim, hotelskim  i ugostiteljskim radnicima kako bi zajedno izašli iz ove pandemijske krize, što namjeravamo raditi i ubuduće. Važno je napomenuti da ova administracija neće donositi odluke sama, već ćemo to raditi u saradnji sa strukom i našim sugrađanima što će rezultirati realizacijom veoma lijepih projekata. Perspektiva ovog grada je da postane turistički centar gdje ćemo kao jedinica lokalne samouprave pružiti svu moguću podršku u ostvarenju ovog cilja, objasnio je Mandić.

 

U panel diskusiji su također učestvovali Ibrahim Osta (USAID BiH), Kenan Magoda, (predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice KS) koji je ovom prilikom najavio da uskoro slijedi objavljivanje javnog poziva za izbor najboljeg videa i seta fotografija na temu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma, kao i prof.dr.Almir Peštek, (profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu) i Edina Zagora (potpredsjednica Udruženja turističkih radnika u BiH).

 

Tokom održavanja ovog festivala za sve posjetioce pripremljen je bogat kulturno-sportski i muzički program. Sinoć je u okviru ovog festivala u Hastahani održana projekcija filma „Scream for me Sarajevo“ nakon čega je uslijedio muzički program, dok je za danas planirano održavanje radionice „Hastahana Urban Lab“, u sklopu kojeg će se održati panel program i diskusija o budućem izgledu parka Hastahana, a koji će uključiti struku i građane u iznošenje ideja i sugestija za uređenje ovog prostora. U Hastahani je tim povodom postavljen i „zid ideja“, gdje svi zainteresovani građani mogu napisati svoje prijedloge. Početak radionice je planiran u 16 i 30 sati. U nedjelju posljednjeg dana festivala u Hastahana parku će biti održane  sportske aktivnosti i takmičenja u odbojci na pijesku i košarci, nakon čega će uslijediti i zajedničko čišćenje parka. Ponuda festivala će biti također obogaćena gastro kutkom sa bogatom ponudom različitih vrsta hrane i pića. Ulaz na sve događaje je besplatan.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti