Otvorena prva dječija vesela kuhinja i edukacioni centar

Jučer je u poslijepodnevnim satima upriličeno otvaranje prve dječije vesele kuhinje i edukacionog centra u organizaciji Udruženja za pomoć i edukaciju „Alden S. 46“.

Edukacioni centar je otvoren na području općine Centar u Ulici Sutjeska broj 18. Općinsko vijeće Centar je, na petoj redovnoj sjednici održanoj 27. maja 2021. godine, usvojilo odluku kojom se pomenutom udruženju dodjeljuju u zakup na dvije godine poslovne prostorije u vlasništvu Općine Centar neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva po povoljnim uslovima u Ulici Sutjeska na broju 18. Na osnovu ove odluke općinski načelnik Srđan Mandić je potpisao ugovor sa predstavnikom pomenutog udruženja.

 

Dženita Salispahić, predsjednica Skupštine Udruženja „Alden S. 46“ je objasnila o kakvom se projektu radi. –U okviru ovog projekta sva djeca, koja dođu u ovaj centar, će imati  po jedan topli obrok i svu potrebnu edukaciju, od pomaganja naših volontera u obavljanju školskih obaveza, te će biti formirana muzička i dramska sekcija. Također imamo i psihologa u udruženju koji će aktivno raditi sa djecom. Djeca svih uzrasta su dobrodošla, dok djeca sa poteškoćama u razvoju, socijalne kategorije, te djeca samohranih majki imaju prednost u našem centru. U narednom periodu uspostavi ćemo kontakt sa kantonalnim Centrom za socijalni rad i stručnim licima lica kako bismo napravili spisak djece koja mogu boraviti u ovom centru, kazala je Salispahić.  

 

Kako bi ovaj prostor stavili u funkciju potrebno je još uvesti grijanje, što se očekuje tokom ove sedmice, te dobijanje sanitarnih knjižica koje su potrebne sa rad sa hranom. Zvanično ovaj centar će početi sa radom u ponedjeljak u 10 sati kada se očekuje prva grupa djece koja će tu boraviti do 12 sati nakon čega u periodu od 13 do 15 sati dolazi druga grupa djece.  Pomenuto udruženje je osnovano u čast tragično stradalog Aldena Salispahića, instruktora vožnje, koji je tragično stradao u saobraćajno nesreći 2018. godine u 24. godini života. Jučerašnjem otvaranju dječije kuhinje i centar za edukaciju u ime općinskog načelnika je prisustvovala njegova pomoćnica za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Jasmina Fazlić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti