Otvorenjem izložbi počeli Dani arhitekture 2021

Danas je u večernjim satima na Trgu kulture Jurislav Korenić ozvaničen početak manifestacije Dani arhitekture 2021.

Tim povodom je u auli Pozorišta mladih postavljena izložba pod nazivom „Adaptabilni životni prostori – COVID-19“, dok je u galeriji Roman Petrović (Maršala Tita 54) postavljena izložba fotografija na temu arhitekture autora Faruka Pinje. Jedan od pokrovitelja ove manifestacija, koja će trajati od 17. do 19. septembra, je i Općina Centar u čije ime se prisutnima obratio načelnik Srđan Mandić.

 

– Čast mi je i privilegija što ste se odlučili da ovu manifestaciju održite na području naše opštine. Nama je potrebno vaše mišljenje i pomoć kao struke koji ćete zajedno sa građanima biti najbolji naš savjet kako da uredimo prostor u kojem zajednički živimo za šta nam treba vaša pomoć. Ponosan sam na činjenicu da je jedan od predavača na ovoj manifestaciji doktorica nauka Dina Šamić koja je svoje znanje i iskustvo stavila u službu općeg dobra naših stanovnika Centra. Želimo da uspostavimo dvosmjerni kanal komunikacije u našim ozbiljnim i ambicioznim planovima kada je vaša struka u pitanju. Mi smo ljetos započeli neke procese razvoja urbanih sredina u Radićevoj ulici, što planiramo prenijeti na područje parka Hastahane i Jezera na Betaniji, te ostale dijelove opštine Centar. Vjerujem da će vaše ideje biti na ponos naše općine, te grada Sarajeva i BiH, kazao je Mandić.

 

Festival koji egzistira od 2008. godine predstavlja jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture u Bosni i Hercegovini.  Koncept ove manifestacije je uređen kao godišnji, višednevni festival koji uključuje različita predavanja internacionalnih i lokalnih arhitekata, izložbe, diskusije, projekcije filmova i slična dešavanja vezana za teme arhitekture, dizajna, urbanizma i prostornog planiranja.

 

 

Ove godine je planirano da predavanja budu održana u kinu „Meeting Point“, gdje će se prisutnima predstaviti uvažena imena iz svijeta arhitekture iz cijele Evrope poput: Hubert Klumpner i Roland Krebs iz Austrije, Michael Walczak iz Poljske, Mat Barnes iz Velike Britanije, Melike Altinisik iz Turske... Na ovoj manifestaciji svoje zasluženo mjesto će dobiti i bosanskohercegovačke arhitektice Nermina Zagora i Dina Šamić iz studija Firma d.o.o., Bernard Bostijančić, arhitekta iz BiH, te će posljednje predavanje u sklopu ovogodišnjih Dana arhitekture održati Ilma i Zejd Kobilica iz studija Trokut.

 

 

U okviru ovogodišnjeg manifestacija završne manifestacija Dani arhitekture 2021 biće uručena tradicionalna „Fresh+Bold“ nagrada publike za najbolji arhitektonski projekat predstavljen na prethodnom izdanju Dana arhitekture. Napomena za sve posjetioce je da je uslov za prisustvovanje svim predavanjima u kinu Meeting point COVID-pass u digitalnom ili papirnom obliku (potvrda o vakcinaciji, bolovanju ili negativan neki od testova ne stariji od 48 sata). Ulaznice za predavanja se mogu rezervisati putem web stranice festivala www.daniarhitekture.ba

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti