Započelo jesenje hortikulturno uređenje zelenih površina u Centru

U okviru projekta uređenja Radićeve ulice tokom ove sedmice započeli su radovi na hortikulturnom jesenjem uređenju ove ulice u centru grada.

Radove izvodi Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park“ dok su za finansiranje zaduženi Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Općina Centar.

 

Na ovoj lokaciji su radnici pomenutog preduzeća na površini od 1.500 kvadratnih metara uredili zemljište i posadili novu travu, za koju se očekuje do kraja sezone da bude i prva košnja. Pješački dio Radićeve ulice će biti u narednom periodu dodatno oplemenjen novim sadnicama ukrasnog grmlja. Kada se stvore vremenski uslovi za sadnju na ovim površinama preduzeće Park zasadit će 8 novih stabala i obnoviti 22 žardinjere iz kojih će biti uklonjen stari sadni materijal i zasađene nove sadnice šimšira. Općina Centar će na ovom prostoru postaviti i novi parkovski mobilijar, odnosno klupe i korpe.

 

Pored navedenog također su ekipe KJKP „Park“ započela projekat obnove, rekonstrukcije i izgradnje novog travnjaka na Skenderiji, u zelenom pojasu između dvije saobraćajnice koje prolaze ispred KSC Skenderija, gdje je započela rekonstrukcija starog uništenog travnjaka. Mehanizacijom se prvo uklanjaju dijelovi starog i ugaženog travnjaka, rade nivelaciju terena nakon čega slijedi sijanje nove trave. Prije ovih radova izvršeno je orezivanje postojećeg grmlja u tom zelenom pojasu, a u narednom periodu kada se za to stvore uslovi, planirana je sadnja novih sadnica grmlja i zelenila, što će također osim estetske i ekološke uloge imati i ulogu zaštite novog travnjaka od uništavanja.

 

Tokom prethodnog perioda ekipe Parka su okončale dio ovog projekta u Centru na lokalitetima u Malom parku i Kranjčevićevoj ulici. U okviru ovog projekta također će biti postavljene info table o zabrani uništenja obnovljenih i uređenih zelenih površina, što će finansirati Općina Centar.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti