Počelo obilježavanje 29. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Na šehidskom mezarju Kovači, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem dužne počasti svim šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH danas je počelo obilježavanje 29. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

U ime Općine Centar cvijeće je položio načelnik Srđan Mandić zajedno sa dopredsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Irom Adilagić i vijećnicima Hamdijom Hasanovićem i Mehmedom Muharemovićem. U delegaciji su također bili prisutni savjetnik općinskog načelnika Draško Luković, te Suada Pašić i Nihada Tihić u ime Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja. Prema protokolu manifestacije, koju je organizovalo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, cvijeće je prvo položeno ispred spomen-obilježja posvećenog svim šehidima koji su ukopani na mezarju Kovači, nakon čega su delegacije obišle i položile cvijeće ispred mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva i vrhovnog komandanta Armije RBiH, a zatim na mezarju ispred Alipašine džamije.

 

Nakon toga delegacije su obišle šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo, gradsko groblje Lav, katoličko groblje Sveti Josip i pravoslavno groblje Sveti Marko gdje su na dostojanstven način odali počast svim poginulima tokom posljednje opsade grada.

 

Također, za danas je planirano i svečano postrojavanje veterana brigada Prvog korpusa Armije RBiH, dok će svečana akademija povodom obilježavanja 29. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH biti održana u amfiteatru Memorijalnog kompleksa na Kovačima.

 

Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom svog osnivanja 1992. godine da bi se taj broj do kraja proteklog rata povećao na 40.500 pripadnika. Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine. Najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan odlikovana su 472 pripadnika, priznanjem Srebreni štit 19, dok je 29 pripadnika Prvog korpusa odlikovano najvišim državnim priznanjima na osnovu odluke Predsjedništva RBiH. Tri brigade u sastavu ovog korpusa odlikovane su kolektivnim priznanjem „slavna“, a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem „viteška“.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti