Posljednje pripreme pred sutrašnji početak SFF i Festivala u Centru

Sutra zvanično počinje 27. po redu Sarajevo Film Festival (13. - 20. august 2021. godine) sa svjetskim premijerama filmova „Deset u pola“ našeg oskarovca Danisa Tanovića i omnibusom „Pisma s krajeva svijeta“ više autora među kojima je kultni reditelj Béla Tarr.

Općina Centar osim višegodišnje finansijske podrške ovom festivalu ove godine je napravila iskorak i uz podršku Turističke zajednice i Vlade Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom i UNDP-em, realizuje kulturno-kreativnu manifestaciju „Festival u Centru“, koja će biti održana u Radićevoj ulici tokom sljedećih sedam dana.

 

Tim povodom je danas na druženju u prostorijama Caffe Meeting Point načelnik Općine Centar Srđan Mandić upoznao prisutne sa realizacijom višegodišnje ideje da se za saobraćaj zatvori Radićeva ulica i pretvori u pješačku zonu. –Iskoristili smo priliku tokom trajanja Festivala da Radićevu ulicu privremeno zatvorimo i kroz ovih sedam dana testiramo da li postoji mogućnost da se takvo nešto trajno uradi. Ova ulica će biti zatvorena za saobraćaj od 18 sati do 2 iza ponoći tokom trajanja Festivala. Uz pomoć Turističke zajednice KS, Vlade KS i u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom ćemo organizovati manifestaciju „Festival u Centru“. Osim gastronomsko turističke promocije ovog grada također ćemo u okviru ove manifestacija, u saradnji sa UNDP, organizovati druženje sa građanima kojom prilikom ćemo saslušati njihove ideje kako oni vide Radićevu ulicu u budućnosti. To je naš generalni stav da nećemo donositi nikakve odluke, pogotovo kad je urbanizam u pitanju, bez saglasnoti i znanja ljudi koji žive na tom području. Na osnovu stručnog mišljenja i stava građana uradit ćemo projekat kako da Radićevu pretvorimo u pješačku zonu. Općina Centar će i naredne godine stajati uz ovaj Festival, objasnio je Mandić.

 

Ovom prilikom je načelnik Mandić zajedno sa Mirsadom Purivatrom, predsjednikom Udruženja „Obala Art Centar Sarajevo“ potpisao ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta „Festival u Centru“ za šta će Općina Centar izdvojiti iz svog budžeta 52.710 KM.

 

Danas je također u prostorijama Caffe Meeting Point otvorena izložba fotografija prethodnih 25 godina Sarajevo Film Festivala.

 

Druženju su također prisustvovali ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, te direktor Turističke zajednice KS   Kenan Magoda.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti