Delegacija Općine Centar odala počast braniocima poginulim u odbrani Igmana

Veliki broj sugrađana, saboraca te predstavnika više nivoa vlasti danas se okupio na planini Igman gdje je, u okviru obilježavanja manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2021.", položeno cvijeće pored spomen-obilježja i mezarja šehida i poginulih boraca (Grkarica, Veliko polje, Mrazište i Brezovača), uz prigodan vjerski program.

U ime Općine Centar cvijeće su položili i odali dužnu počast poginulim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

 

Pomenuta manifestacija ima za cilj podsjećanje na hrabru borbu pripadnika Armije i MUP-a RBiH koji su spriječili agresora u namjeri da u ljeto 1993. godine zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta.

 

Nakon toga manifestacija je nastavljena na platou ispred ratne džamije na Igmanu, koju su napravili pripadnici Armije RBiH za nepuna tri mjeseca i koja je, osim kao vjerski objekat, služila i za smještaj i liječenje ranjenih boraca čime je njen značaj veći. Ovom prilikom su, između ostalog, mladi prodefilovali sa ratnim zastavama jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH.

 

Planina Igman je tokom najduže opsade grada u modernoj svjetskoj historiji i agresije na BiH koja je trajala puna 44 mjeseca, od aprila 1992. do decembra 1995. godine, imala presudnu ulogu, jer je predstavljala jedinu vezu opkoljenog Sarajeva sa ostatkom države. Stoga je namjera agresora bila da presijecanjem ove linije potpuno hermetički zatvori grad koji je bio pod opsadom 1479 dana. Kako bi spriječili namjeru neprijatelja u borbama koje su vođene na Igmanu 416 hrabrih boraca, uglavnom mladića, je dalo svoje živote.

 

Ovogodišnja manifestacija, čiji je moto "Dođi i posvjedoči", zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, se i ove godine održava pod motom "Ostani kući i posvjedoči".

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti