Počela manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2021“

Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.

Centralni program manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2021." upriličen je sinoć na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

 

U ime Općine Centar na otvaranju manifestacije prisustvovao je načelnik Srđan Mandić.

 

Općina Centar je i ove godine kao i do sada finansijski  podržala manifestaciju sa iznosom od 15.000 KM.

 

Prije zvaničnog otvaranja manifestacije, održan je kratak historijski čas o temi "Kako smo opstali i preživjeli u Sarajevu pod opsadom". Nakon zvaničnog dijela i obraćanja održan je i koncert kao prilika za prisjećanje na patriotske pjesme.

 

Jučer j upriličen  defile zastava jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH.

 

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnju manifestaciju organizatori su programski prilagodili i u određenim sadržajima reducirali.

 

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

 

Manifestacija, čiji je moto "Dođi i posvjedoči", zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, i ove godine se održava pod motom "Ostani kući i posvjedoči".

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti