Obilježen Dan logoraša Općine Centar

U organizaciji Udruženja logoraša Općine Centar u petak, 18. juna 2021. godine ispred Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Jagomir polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim borcima i logorašima sa područja Nahoreva koji su ratne 1992. godine bili zatočeni u prostorijama ove bolnice.

Obilježavanju 29. godišnjice tih događaja, u ime Općine Centar, prisustvovali su načelnika Srđan Mandić, predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić, vijećnici Denis Challenger i Velija Katica, te članovi Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja.

 

O historijskim činjenicama i dešavanjima u paviljonima ove bolnice govorio je Zijad Selmanović, predsjednik Udruženja logoraša Općine Centar.

 

-U ovoj psihijatrijskoj bolnici bilo je zatočeno 80 ljudi dovedenih sa Nahoreva, Blekinog potoka i drugih dijelova Sarajeva, od čega je jedan dio ubijen, drugi dio je prevezen u zloglasni logor „kod Sonje“ u Vogošći, a za 18 osoba se još traga, kazao je Selmanović nakon čega je uručio priznanja i zahvalnice za doprinos radu Udruženja.

 

Načelnik Mandić je naglasio da se rat više nikada ne smije dogoditi.

-Ovo su dani kada trebamo zastati, razmisliti i sjetiti se. Obaveza nas koji smo svjedočili ratnom vremenu je da stalno podsjećamo na one koji su branili državu Bosnu i Hercegovinu. Ne smijemo dozvoliti da se zlo više ikada dogodi, istakao je načelnik Mandić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti