Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama

Delegacija Općine Centar posjetila centre za zdravo starenje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, predsjedavajući Vijeća Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić zajedno sa članovima Komisije za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost polova i vijećnicom Lajlom Ćosović posjetili su danas centre za zdravo starenje u Titovoj ulici i mjesnoj zajednici Pionirska dolina.

Ermin Kurtović, predsjednik Komisije je istakao da zanemarivanje i nebriga, nenamjerno ili namjerno nepružanje osnovnih uvjeta za život dovode do patnje starijih osoba.

 

-Starije osobe su često marginalizovane u pogledu društvenog utjecaja, socijalni položaj i životne prilike često su im vrlo teški, a i zdravstveno su ugroženije, što je naročito došlo do izražaja u vrijeme pandemije COVID-19. Općina Centar i Komisija za ljudska prava osuđuju svaki vid nasilja nad ovom kategorijom stanovništva u Bosni i Hercegovini, istakao Kurtović.

 

Predsjednica udruženja „Aktiv“ Varja Nikolić održala je kratko predavanje na temu nasilja nad osobama treće životne dobi.

 

- Svi smo jako sretni što smo imali priliku da povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad osobama starije životne dobi ugostimo predstavnike Općine, Općinskog vijeća i Komisije za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost polova Općine Centar, kazala je Nikolić.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti