Od naredne sedmice počinje sa radom ambulanta na Šipu

Stanovnici naselja Šip od naredne sedmice zdravstvene usluge će dobijati u novoj, savremeno opremljenoj ambulanti. Načelnik Srđan Mandić i direktorica JU Domovi zdravlja Amela Kečo potpisali su danas ugovor o zakupu prostorija čime je otklonjena i posljednja prepreka za otvaranje nove ambulante u ovom naselju.

Kao što je poznato, ambulanta na Šipu bila je smještena u montažnom, neuslovnom i arhitektonski neprilagođenom objektu. Nakon poplave i izljevanja kanalizacije medicinsko osoblje je prebačeno na Koševsko brdo gdje su stanovnici Šipa dobijali zdravstvenu uslugu duže od godinu dana.

 

Prema riječima direktorice Kečo, novom ambulantom je trajno riješen problem stanovnika naselja Šip.

 

-Nakon što je došlo do poplave u starim prostorijama tražili smo rješenje. Pokušali smo da pronađemo prostor koji bi prilagodili i adaptirali. Srećom, dobili smo prostor koji smo uz određena ulaganja rekonstruisali i gdje smo trajno riješili pitanje ambulante na ovom području. Zahvaljujem se načelniku Mandiću koji je inicirao da se obezbijede sredstva i zahvaljujući čemu smo ubrzali radove. Hvala i vijećnicima bez čije podrške realizacija ovog projekta zasigurno ne bi uspjela, kazala je direktorica Kečo.

 

Općina Centar je pored obezbjeđivanja prostora izdvojila i 60 hiljada maraka za njegovu adaptaciju.

 

-Pogotovo u uslovima pandemije nametnula se potreba za podrškom zdravstvenom sistemu, posebno u primarnoj zaštiti. Jako sam sretan da smo u rekordnom roku uspjeli završiti ambulantu. Uz podršku naših partnera iz UNDP, kojima se posebno zahvaljujemo, ovaj posao je išao mnogo lakše, istakao je načelnik Mandić.

 

Stanovnici koji su prisustvovali potpisivanju ugovora izrazili su zadovoljstvo.

 

-Šip je novo naselje koje se širi velikom brzinom. Ambulanta je bila itekako neophodna jer smo morali ići na Koševsko brdo da bi dobili zdravstvenu uslugu. Mnogo nam znači što ćemo sada imati dostupniju zdravstvenu zaštitu, kazala je Amina Durmić.

 

Da podsjetimo, prije tri dana otvorena je još jedna ambulanta u općini Centar, u Mjesnoj zajednici Pionirska dolina. Kako je naglašeno, Općina će i u narednom periodu, u skladu sa mogućnostima, pomagati zdravstvene ustanove s namjerom da se podigne kvalitet usluge prema stanovnicima.

 

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo, dopredsjedavajuća Ira Adilagić, vijećnice i vijećnici Lajla Ćosović, Lejla Khattab, Alen Girt, Jasmin Ademović, Dženan Mulić, Jasmin Šljivo, Denis Challenger, Dženan Muminović, Samir Fazlić i Velija Katica, te predstavnici UNDP koji su pomogli realizaciju navedenog projekta.    

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti