U Sarajevu počinje sa radom Ustanova „Hilfswerk Kuća podrške“

Hilfswerk International, humanitarna organizacija koja već punih 25 godina aktivno djeluje u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta „Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“ pokreće rad Ustanove socijalne zaštite „Hilfswerk Kuća podrške“ kao prvi ovakvog karaktera u ovom dijelu Evrope. Cilj projekta je obezbjediti najkvalitetniju moguću mobilnu njegu za starija i iznemogla lica od strane obučenih njegovatelja, na način kako se to radi prvenstveno u Austriji ali i ostalim zemljama Zapadne Evrope.

"Ova godina u kojoj Hilfswerk International navršava 25 godina uspješnog rada u BiH obilježena je započinjanjem procesa pružanja usluge mobilne njege bazirane na austrijskom modelu koji naša matična organizacija Hilfswerk Austria iz Beča razvija već 75 godina. Uz finansijsku podršku Austrijske Razvojne Agencije (ADA) i Hilfswerk International Beč, omogućen je ovaj projekat i u BiH, i to po prvi put izvan granica Austrije. Znamo da danas započinjemo važnu aktivnost u saradnji sa Općinom Centar, koja će poboljšati živote starijih osoba i kreirati nova radna mjesta. Ponosni smo na to.", izjavila je Jašarević, regionalna direktorica Hilfswerk International za Balkan.

 

Klijenti „Hilfswerk Kuće podrške“ su osobe u potrebi koje mogu ostvariti njegu na lični zahtjev  ili zahtjev staratelja, kao i na prijedlog nadležnih institucija. Pristup svakom klijentu je individualistički, sa saznanjem da svaki ponaosob iziskuje specifične potrebe a koje se preciziraju tokom prve posjete uz analizu kompletne situacije klijentovog stanja općeg funkcionisanja i okruženja, shodno čemu se u konačnici i personalizira paket usluga za svakog klijenta zasebno. Njegovatelji „Hilfswerk Kuće podrške“ su obučeni za pružanje najrazličitijih usluga iz domena i širokog opsega osnovne medicinske asistencije i njege, usluga lične higijene, higijene životnog prostora, društvene pomoći i podrške, kao i olakšavanje svakodnevnih obaveza kroz potrebne aktivnosti kupovine namirnica, plaćanja režijskih troškova, odlazaka kod ljekara, nabavke lijekova ...

 

Općina Centar Sarajevo je, prepoznajući vrijednost ideje podržala projekat u prvom redu kroz dodjelu kancelarijskog prostora za sjedište „Hilfswerk Kuće podrške“ i izraženu volju za subvencioniranjem troškova dnevne njege za nekoliko najugroženijih stanovnika ove općine. Bitno je istaći kako je cjelokupan program „Hilfswerk Kuće podrške“ namijenjen svim građanima Kantona Sarajevo, uz plan da se u bliskoj budućnosti njeno djelovanje proširi i na područje cijele BiH. 

 

Danas, nakon šestomjesečne specijalističke obuke, jedanaest polaznika je dobilo certifikate za njeno uspješno okončanje. Javnosti su predstavljene i oficijelne uniforme „Hilfswerk Kuće podrške“, koje će njegovatelji u svojim svakodnevnim obilascima i radu nositi kao jasno istaknut znak i obilježje prepoznavanja.

 

„Koristim ovu priliku da čestitam njegovateljima na uspješno završenoj edukaciji i želim im mnogo sreće u budućem radu. Općina Centar Sarajevo je lokalna zajednica koja posvećuje veliku pažnju licima u stanju socijalne potrebe, ali i svima onima kojima je neophodna tuđa njega i pomoć. Ovaj projekat nije prvi koji realizujemo s ciljem pomoći ovoj populaciji“ ističe načelnik Mandić.

 

U „Hilfswerk Kući podrške“ postoji vrlo jasan plan zapošljavanja njegovateljskog kadra uz planirani nastavak educiranja novih polaznih grupa, sve u želji za povećanjem kapaciteta pružanja usluga i kao odgovor postojećim potrebama društva.

 

"Zadovoljstvo nam je što smo u mogućnosti našim građanima u potrebi ponuditi istu uslugu koju dobijaju građani Austrije. Nadamo se da će naše aktivnosti doprinijeti djelovanju nadležnih institucija ali i potaći socijalno odgovorne kompanije na saradnju ka zajedničkom cilju - učiniti da starija lica dostojanstveno stare u svom vlastitom domu." navela je Brulić.

 

 

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti