U Centru za zdravo starenje Razigrani dani upriličena revija narodnih nošnji

U organizaciji Udruženja za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije „Sahan“ i Udruženja „Zdravo živi/sretno stari“ danas je u Centru za zdravo starenje smještenom u objektu vrtića „Razigrani dani“ upriličena svečanost povodom završnice projekta „Kulturna baština – budućnost mladih“.

Ovom prilikom je u Centru održana revija narodnih nošnji iz cijele Bosne i Hercegovine koje se danas mogu vidjeti samo u muzejima i tokom nastupa članova kulturno-umjetničkih društava. Modeli za reviju su bili i članovi ovog Centra.

 

Uz svaku narodnu nošnju gosti su dobili stručno tumačenje o porijeklu nošnje, te kojim povodima se ona nosila.

 

U ime Općine Centar današnjoj svečanosti su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić kao i vijećnik Velija Katica. Predsjedavajući Đozo je u svom obraćanju kazao da odavno nije sreo razdraganiju i sa više pozitivne energije grupu ljudi kao što su to članovi Centra za zdravo starenje.

 

-Mogu samo sa sigurnošću reći da će Općina Centar nastaviti sa podrškom svim centrima za zdravo starenje na svom području. S obzirom da su se ovi projekti pokazali kao veoma uspješni, u skorije vrijeme planiramo pokrenuti proceduru za otvaranje još jednog ovakvog centra na području Mjesne zajednice „Soukbunar“, gdje bismo obogatili društveni život naše najstarije populacije, kazao je predsjedavajući Đozo. 

 

Jedan od ciljeva pomenutog projekta je i upoznavanje mladih sa našom kulturnom baštinom, te su stoga današnju svečanost svojim nastupom uveličali Alma Subašić-Omerović, interpretatorica sevdalinki kao i mlada plesna grupa First section, te članovi hora „Ruža“.

 

Prisutnima se također obratila Melika Husić-Mehmedović, ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo. Ovo ministarstvo je finansijski podržalo projekat „Kulturna baština – budućnost mladih“.

 

Na kraju svečanosti najzaslužnijim organizacijama i pojedincima su uručene zahvalnice, dok je predsjedavajući Sejad Đozo dobio, u ime Općine Centar, simboličan poklon.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti