Revizija ostvarenog prava na zdravstvenu zaštitu

Iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar – Odsjek za boračko-invalidsku zaštitu obavještavaju građane da je u toku revizija ostvarenog prava na zdravstvenu zaštitu.
Revizija ostvarenog prava na zdravstvenu zaštitu

Po nalogu Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, sve službe za boračko-invalidsku zaštitu u Kantonu Sarajevo, obavezne su izvršiti reviziju/identifikaciju korisnika.

 

Shodno tome, Odsjek za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar će izvršiti reviziju svih korisnika kojima je priznato pravo na zdravstvenu zaštitu preko ove općinske službe.

 

Revizija će biti izvršena na način da će svi korisnici koji imaju navršenih 65 godina života i više dobiti poziv za izjašnjenje sa uputama da će pravo na zdravstveno osiguranje ostvariti preko Odsjeka za socijalnu zaštitu Općine Centar uz podnošenje novog zahtjeva. Za korisnike zdravstvene zaštite do 65 godina života, Odsjek za boračko-invalidsku zaštitu izvršit će reviziju na način da će službenim putem tražiti reevidenciju svih korisnika od strane Službe za zapošljavanje, PIO/MIO-a i Porezne uprave, te ukoliko se utvrdi da je za pojedine stranke došlo do promjene okolnosti, istima će biti upućen poziv od strane Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar.

 

Podsjećamo, odredbama Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja Bosne i Hercegovine („Službene novine Kantona Sarajevo“, br.18/21 – Novi prečišćeni tekst) propisano je pravo na zdravstvenu zaštitu članova porodica šehida, članova porodica poginulih, umrlih i nestalih branilaca, ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova porodica poginulih, umrlih i nestalih dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, branilaca, demobiliziranih branilaca, dobrovoljaca, organizatora otpora, veterana i ratnih vojnih zarobljenika, kao lica zaslužnih u odbrambeno - oslobodilačkom ratu sa područja Kantona kao i mirnodopskih vojnih invalida.

 

Navedeni pripadnici boračke populacije mogu ostvariti zdravstveno osiguranje putem Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo ukoliko ne mogu ostvariti status osiguranog lica po propisima iz oblasti zdravstva po drugom osnovu.

 

Ovo pravo se priznaje u upravnom postupku koji vode općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu pri čemu je nadležno ministarstvo obveznik uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti