Obavijest o sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige

Općina Centar Sarajevo je sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Sarajevu krajem februara potpisala Sporazum o zajedničkoj implementaciji aktivnosti na sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige.
Obavijest o sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige

Sporazumom su utvrđene obaveze i nadležnosti potpisnica sporazuma vezanih za realizaciju sistematskog ažuriranja podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige u katastarskim općinama:

a) Sarajevo V

b) Sarajevo VI

 

Ovim putem obavještavamo javnost da je 28. aprila 2021. godine na području navedenih katastarskih općina započeta realizacija projekta usaglašavanja podataka katastra i zemljišnih knjiga, temeljem ugovora potpisanog između Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i izvođača radova JV „Geodet“ d.o.o. Sarajevo & „BN Pro“ d.o.o. Sarajevo.

 

Rok za realizaciju ugovora je šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora nakon čega slijedi postupak zamjene i uspostave Zemljišne knjige koji se provodi u zemljišnoknjižnim uredima nadležnih sudova.

 

Cilj usklađivanja podataka o nekretninama i prava na nekretninama iz katastra i zemljišne knjige je da se uspostave ažurne i međusobno povezane katastarske i zemljišnoknjižne baze podataka ili integrirane baze podataka katastra nekretnina, te korištenje tih baza podataka za povećanje stope registracije nekretnina u urbanim područjima Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Za sve zgrade u kojima postoji jedna ili više etažnih jedinica upisanih u knjigu položenih ugovora izvođač je dužan izraditi diobeni plan. U diobenom planu izvođač će identifikovati i grafički prikazati sve etažne jedinice koje se nalaze u posebnom vlasništvu i dijelove zgrada koji se nalaze u zajedničkom vlasništvu (plan podjele). Nadležni općinski organ će izdati uvjerenje o cjelovitosti izrađenog diobenog plana.

 

Zemljišnoknjižni ured će javnim objavljivanjem na oglasnoj tabli suda, „Službenom glasniku BiH“, „Službenim novinama FBiH“ i u najmanje dva dnevna lista koja se distribuiraju u Bosni i Hercegovini najaviti da predstoji uspostavljanje zemljišnoknjižnog uloška za katastarske općine Sarajevo V i Sarajevo VI.

 

Obaveza lica koja polažu pravo na priznavanje vlasništva ili drugog prava na nekretnini da to svoje pravo prijavi u roku od 60 dana od dana najave u prostorije Zemljišnoknjižnog ureda.

 

U vezi sa navedenim molimo građane za saradnju i razumijevanje radi što efikasnije realizacije projekta.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti