Predsjedavajući Đozo posjetio Gazi Husrev-begovu medresu

Predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo zajedno sa predsjednikom Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama Hidajetom Porićem posjetio je danas Gazi Husrev-begovu medresu gdje ih je ugostio direktor Mensur Malkić.

Povod posjete, između ostalog bio je i obilježavanje Dana džamija. Naime, odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušenje Ferhadije u Banja Luci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

 

Na sastanku je razgovarano o saradnji Općine Centar sa jedinom, ovakvom školom u Bosni i Hercegovini, koja kontinuirano radi skoro pet stoljeća. Gazi Husrev-begovu medresu čine dvije zgrade, muška i ženska sa potrebnim učionicama i kabinetima, kao i prostorom za stanovanje učenika i učenica.

 

Podsjećamo, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini putem Medžlisa IZ u Sarajevu ranije se obratila Općini Centar sa zahtjevom za zamjenu nekretnina u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za objekat u kojem je smještena ženska medresa sa upisanim pravom vlasništva u korist Općine Centar.

 

Predsjedavajući Đozo je upoznao direktora Malkića sa poduzetim aktivnostima kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u ovom predmetu, te izrazio uvjerenje da će ovo otvoreno pitanje biti riješeno vrlo brzo, a na obostrano zadovoljstvo.

 

-Iskoristio bih priliku i da otvorimo razgovore o lokalitetu na Soukbunaru koji je u vlasništvu Islamske zajednice, a na kojem bi eventualno u budućnosti, ukoliko se riješe imovinsko-pravni odnosi, gradili objekat u kojem bi bile smještene prostorije Mjesne zajednice, apoteke, pošte, marketa, budući da bi stanovnicima ovog mjesnog područja izgradnja jednog ovakvog objekta uveliko olakšala svakodnevnicu. Vjerujem da će naša buduća saradnja biti na zavidnom nivou i da ćemo zajedničkim naporima rješavati sva otvorena pitanja, kazao je Đozo.

 

Direktor Malkić se zahvalio na posjeti kao i na svim poduzetim aktivnostima kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za objekat u kojem je smještena ženska medresa.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti