Povodom obilježavanja Dana Općine Centar položeno cvijeće na spomen-obilježja

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar delegacije Općine i boračkih udruženja, koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo, su u nedjelju 2. maja 2021. godine obišli spomen-obilježja, položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama tokom proteklog rata.

Kako je planirano programom obilježavanja Dana Općine Centar, nakon okupljanja ispred zgrade Općine Centar, delegacije su prvo položile cvijeće ispred zajedničkog spomen obilježja na šehidskom mezarju Kovači, te na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

 

Nakon toga su delegacije obišle pomen obilježje Vječna vatra, kao i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. gdje su odali dužnu počast za 1.600 poginule djece koja su stradala tokom posljednje opsade ovog grada. Nakon toga je prema predviđenom protokolu, kojeg je utvrdio Organizacioni odbor Općine Centar, položeno cvijeće ispred spomen obilježja 2. maj u Ulici Obala Kulina Bana, te ispred spomen obilježja poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a općine Centar Sarajevo u „Parku svjetlosti“ (Ulica Koševo).

 

– Ovih majskih dana se prisjećamo naših poginulih saboraca. Mi smo svjedoci da će  tokom najduže opsade našeg grada, koja je trajala 1.425 dana, 2. maj biti i ostati upisan u historiju naše države kao dan kada se odbranila zgrada Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i samim tim se odbranio i grad Sarajevo, te država BiH. Jedinice Zelenih Beretki, Teritorijalne odbrane RBiH, te Patriotske lige uz podršku MUP-a RBiH su tih dana dale nemjerljiv doprinos u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Sa svoje 22 godine učestvovao sam u tim događajima sa svojim borcima na lijevoj obali Miljacke. Agresorska vojska takozvana JNA kada je izvršila agresiju na našu državu imala je na drugoj strani hrabre branitelje koji su bili slabo naoružani. Želim istaći na ovom spomen obilježju koje je posvećeno svim poginulim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH da ste udruženje koje ponajbolje baštini tekovine naše borbe i vraća nam vjeru da se ono što se dešavalo u ratu u ovom gradu i državi neće nikada zaboraviti. Nažalost naša djeca u školama ne mogu da uče ove stvari i ne znaju za ove datume, ali mi smo ti koji trebaju da svjedočimo i govorimo kroz šta smo prošli i uradili da bi danas svi mi živjeli u miru i slobodi. Svjedoci smo da odnos same države prema borcima koji su branili ovu državu nije od samog početka adekvatan i nije ni blizu onoga kako bi trebala sama država da se odnosi prema njenim braniocioma, kazao je Đozo.

 

Posljednja lokacija koju su delegacije obišle i odale dužnu počast je ispred hotela Zagreb u Ulici Valtera Perića 1, gdje se nalazi spomen ploča šehidima i poginulim borcima Odreda „Zagreb“.

 

U delegaciji Općine Centar su također bili i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić zajedno sa vijećnicima.

 

Ove godine zbog pandemije koronavirusa same protokolarne aktivnosti su svedene na minimum prije svega zbog zaštite zdravlja naših građana i učesnika aktivnosti.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti