Naredne sedmice počinje postavljanje nove vodovodne mreže na Kromolju

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić održali su sastanak sa v.d. direktoricom KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Aidom Pendek.

Na sastanku je razgovarano o dogradnji sistema vodovodne i kanalizacione mreže na području općine Centar. S tim u vezi, istaknuto je da bi naredne sedmice trebali započeti radovi na postavljanju vodovodne mreže, u dužini od oko 700 metara, za konačno vodosnabdijevanje novih 18 domaćinstava na Kromolju.

Razgovarano je i o rješavanju vodovodnog i kanalizacionog sistema na Soukbunaru gdje postoje četiri projekta čija će se realizacija nastojati započeti ove građevinske sezone.

Također je planirana i rekonstrukcija pumpne stanice Kromolj, čime će biti poboljšano vodosnabdijevanje svih ostalih domaćinstva ovog naselja. Osim navedenih projekata, na današnjem sastanku je bilo razgovora i o čitavom nizu drugih planiranih projekata rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području Poljina, ali i naše cijele lokalne zajednice.

 

–Kako smo i najavili, prvi prioritet Općinskog vijeća Centar, ali i načelnika Srđana Mandića, bit će i jeste da tokom našeg mandata na području općine Centar više ni jedno domaćinstvo ne bude bez vode. Prema podacima kojima raspolažemo, trenutno oko 70 domaćinstava u Centru još uvijek nema urednu snabdijevenost vodom. Ne mogu da prihvatim činjenicu da u 21. vijeku ljudi u svojim domovima u centralnoj gradskoj općini nemaju vodu. Znam da će i predstavnička i izvršna vlast Općine Centar učiniti sve što je u njihovoj moći da se ovaj, za nas i naše sugrađane, veliki problem riješi, istakao je predsjedavajući Đozo.

 

Od navedenih 70 domaćinstava najviše ih se nalazi na području Mjesne zajednice „Pionirska dolina“.

 

-Osim najavljenih radova na Kromolju, ove godine je također planirano da naše preduzeće realizuje projekte rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Dejzina Bikića na Šipu, te vodosnabdijevanja u dijelu Alipašine ulice. Od sredstava prve tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) planiramo riješiti vodosnabdijevanje i u Jukićevoj ulici. Također, većinu sredstava iz druge tranše pomenutog kredita planiramo realizovati na području općine Centar koja pored Starog Grada ima najstariju vodovodnu i kanalizacionu mrežu u Kantonu Sarajevo, naglasila je, ovom prilikom, direktorica Pendek.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti