Smanjena naknada zakupcima poslovnih prostora i zemljišta na pijaci Sirano

Danas je Općinsko vijeće Centar održalo drugi dio 3. redovne sjednice, kojim je predsjedavao Benjamin Isović, dopredsjedavajući Vijeća.

Na početku online sjednice vijećnici su usvojili inicijativu da se u što kraćem vremenskom roku održi tematska sjednica Općinskog vijeća Centar na temu vanredne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

 

 

Jedna od mjera pomoći privrednim subjektima zbog pandemije je usvojena na današnjoj sjednici kada su vijećnici nakon razmatranja i diskusije usvojili odluke o privremenom smanjenju naknade za zakup gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu pijace „Sirano“, kao i zakupnine za poslovne prostorije u vlasništvu Općine Centar. U obrazloženju prijedloga ovih odluka, koje je Vijeću na usvajanje predložio općinski načelnik Srđan Mandić, stoji da se ovakve mjere provode s ciljem pomoći poslovanja zakupaca, trgovaca i malih obrtnika, u skladu sa postojećim zakonskim okvirom. S obzirom na vanredne okolnosti pandemije koronavirusa evidentna su znatna smanjenja prihoda privrednih subjekata, tako da će na ovaj način izvršna i predstavnička vlast Općine Centar znatno olakšati njihov rad. U skladu sa usvojenim odlukama zakupcima poslovnih prostora biće smanjen zakup od 10 do 30% u zavisnosti od zone, dok će zakupcima gradskog građevinskog zemljišta na pijaci „Sirano“ biti umanjena naknada za zakup u iznosu od 20%. Od ove odluke se izuzimaju subjekti koji plaćaju zakup poslovnog prostora po povoljnim uslovima po 1 KM po metru kvadratnom, odnosno po 5 KM po metru kvadratnom.  Navedene odluke važe za period od 1. marta do 31. augusta 2021. godine. Uz odluku o smanjenju  zakupnine za poslovne prostorije u vlasništvu Općine Centar kao integralni dio ide usvojeni amandman vijećnika Nihada Uka.

 

 

Vijećnici su također na današnjoj sjednici razmatrali i usvojili izvještaj o radu Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Općine Centar za 2020. godinu sa planom rada za 2021. godinu.

 

 

Izvještaji o radu za proteklu godinu Pravobranilaštva Općine Centar, te centara za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo nisu dobili potrebnu većinu.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti