Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom 28. godišnjice 105. motorizovane brigade

U sklopu obilježavanja 28. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH danas je u velikoj sali Općine Centar, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo koju je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo.

Svečanoj sjednici osim predstavnika Općinskog vijeća i Općine Centar, prisustvovali su i borci 105. brigade, članovi porodica poginulih pripadnika brigade, predstavnici boračkih udruženja i drugi gosti, a zbog ograničenog broja prisutnih, sjednica je emitovana i uživo putem youtube kanala i zvanične facebook stranice Općine Centar gdje je bio obezbijeđen i tumač znakovnog jezika.

 

Nakon što su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim pripadnicima ove brigade i svim drugim patriotama koji su dali život za odbranu domovine, državnu himnu Bosne i Hercegovine su izveli nekadašnji studenti Muzičke akademije. Upriličena je i video projekcija sa imenima šehida i poginulih boraca 105. motorizovane brigade pod nazivom „Budućnost krvlju ispisana“.

 

O ratnom putu 105. motorizovane brigade koji ujedno pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH govorio je Zijad Škamo, nosilac najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Podsjetio je Škamo da je 105. brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine bila formirana 105. motorizovana brigada.

 

Predsjedavajući Đozo, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice 105. brigade, uputio je čestitke za 18. februar - Dan 105. motorizovane brigade.

 

-Kako bismo sačuvali uspomenu na herojski put ove slavne brigade  i sve njene pripadnike, odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine 18. februar je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade i obilježava se svake godine. Hrabri branitelji 105. motorizovane brigade učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992.-1995., ali i na mnogim drugim ratištima širom naše jedine Bosne i Hercegovine. Ova brigada je imala jednu od najdužih zona odgovornosti u Sarajevu, od Pašinog brda, preko Grdonja, Špicaste stijene, Blekinog potoka do Kobilje glave. I ona je, uostalom kao i sve ostale iz sastava Armije RBiH, simbol časne borbe za odbranu Sarajeva i BiH, ali i jedno od čuda bosanskog otpora. To niko od nas ne smije zaboraviti. Dužnost nam je o tome pričati i uvijek koristiti priliku da sa hrabrošću i podvizima naših branitelja upoznajemo naše mlade naraštaje, našu djecu. Pošto sam i sam demobilisani pripadnik i oficir Armije RBiH, imam pravo reći da bih bio sretniji kada bi našim poginulim saborcima i njihovim porodicama, ali i svima nama preživjelima bilo dato veće priznanje, ali i briga i pažnja kakvu zaslužujemo svaki dan, a ne samo na dan obilježavanja značajnih historijskih datuma, kazao je Đozo.

 

Pridružujući se čestitkama za 28. godišnjicu 105. brigade načelnik Općine Centar Srđan Mandić naglasio je značaj čuvanja sjećanja na časnu borbu za slobodnu, jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.

 

-Danas želim da pošaljem poruku mira. Zlo iz perioda 92-95 ne smije nikada i nikome više da se dogodi. Obaveza nas koji smo od 1992. godine bili u rovovima i branili našu domovinu je da obezbijedimo barem jedno stoljeće mira na ovim prostorima. Uvijek ćemo čuvati uspomenu na naše saborce koji su dali život za slobodnu Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujem se članovima Organizacionog odbora za obilježavanje dana 105. brigade i boračkim udruženjima Općine Centar koji su pripremili ovu manifestaciju. Još jednom čestitam vam 18. februar – Dan 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine sa željom za dobro zdravlje, mir, sigurnost i ličnu sreću svima vama i vašim porodicama. Dragi saborci, dragi prijatelji, hvala vam na herojskoj odbrani slobode, časti i dostojanstva naše države. Vaša nenadmašna hrabrost, visok moral, istinska humanost i odanost najvišim idealima ljudskog roda, naš su putokaz u izgradnji pravednijeg društva, radosti za svakog čovjeka i napretka naše jedine Bosne i Hercegovine, poručio je Mandić.

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene najbolje literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola kojima su predstavnici Općine uručili prigodne novčane nagrade. Prvonagrađeni rad je napisala Lamija Horozović, učenica Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“, druga nagrada pripala je Azri Mešan, učenici škole „Safvet-beg Bašagić“, a treća Kerimu Serdareviću, učeniku OŠ „Vladislav Skarić".

 

Ovom prilikom su zaslužnim pojedincima uručene povelje koje im je dodijelila Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana Općine Centar i Sekcija 105. motorizovane brigade za nesebičan doprinos u radu njihove organizacije. Plakete su dobili: dr. Nedžad Ljaljević, Halid Krvavac, Nedžad Hajdar, Edin Ćosović i Midhat Herenda.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti