Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar

Mladi se mogu besplatno učlaniti u „Biblioteku Sarajevo“

Općina Centar je nastavila finansirati besplatno članstvo u Biblioteci Sarajeva, a navedeni projekat je pokrenut 2018. godine s ciljem povećanja broja čitalaca među mladima sa područja središnje gradske općine.
Mladi se mogu besplatno učlaniti u „Biblioteku Sarajevo“

Otkako je pokrenut ovaj projekat, u prethodne dvije godine povećan je  broj članova u 16 bibliotečkih pozajmnih odjeljenja Javne ustanove „Biblioteka Sarajeva“.  Općina Centar je ponovo tokom prošle godine u svom budžetu izdvojila 10.000 KM za ovu namjenu.

 

Zahvaljujući finansijskoj pomoći Općine, u periodu 1. oktobra do 31. decembra 2020. godine pogodnost besplatnog učlanjenja su iskoristila 242 korisnika ove biblioteke. Sistem učlanjenja ili obnove članstva je veoma jednostavan. Uz predočenje lične karte ili CIPS-ove prijavnice kao dokaza mjesta stanovanja i starosne dobi ovaj proces se može završiti u bilo kojem odjeljenju JU „Biblioteka Sarajeva“.

 

Od 2018. godine ovu povlasticu je iskoristilo preko 660 građana Centra starosne dobi od 15 do 35 godina. Korisnici ove biblioteke imaju na raspolaganju bibliotečki fond sa više od 260.000 knjiga. Biblioteke Sarajeva su prateći moderne trendove i zahtjeve čitalaca uvele uslugu iznajmljivanja elektronskih čitača knjiga, biblioterapije i Book Crossinga, svojevrsne globalne čitaonice slobodnih, putujućih knjiga.

 

Biblioteka Sarajeva pruža usluge putem sistema COBISS (kooperativni online bibliografski sistem i servisi) koji je prošle godine uveden na svih 16 pozajmnih odjeljenja, a koji omogućuje lakši i brži pristup novim ostvarenjima domaće i strane beletristike, stručne knjige, lektire, časopise i stripove, ali i besplatno učešće u brojnim radionicama.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti