Općina Centar i Kanton Sarajevo će pomoći rad Udruženje žrtava rata Foča 92-95

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa dopredsjedavajućom Skupštine Kantona Sarajevo Danijelom Kristić posjetio je prostorije Udruženja žrtava rata Foča 92-95, smještene na Trgu djece Dobrinje 11.

–Iskazujem duboko poštovanje prema ovim ženama i svemu onome kroz šta su prošle tokom proteklog rata kao i u miru gdje su kao svjedoci pred raznim sudovima pomogle u osudi ratnih zločinaca. Kroz podršku ovom Udruženju mi želimo i ekonomski osnažiti žene, a njihovi zahtjevi su toliko skromni da ih ne možemo i ne smijemo zanemariti. Stoga kao načelnik mogu obećati da će Općina finansirati troškove iznajmljivanja ovog prostora narednih godinu dana. Želimo također razmotriti mogućnost da proizvode ovih vrijednih žena plasiramo na tržište, kazao je načelnik Mandić.

 

Zastupnica Kristić je također ponudila pomoć.

 

–Udruženja kao što je ovo, zaslužuju našu pažnju i pomoć. Drago mi je ako kao žena prvenstveno, a potom i zastupnica mogu doprinijeti da se udovolji njihovim skromnim zahtjevima. Ono za čime su izrazile trenutno potrebu je nabavka dvije industrijske mašine za šivenje i sigurna sam da, ukoliko je to njihova molba, ove hrabre žene imaju i provodiv plan za koji će navedene mašine iskoristiti, istakla je Kristić.

 

Udruženje žrtava rata Foča 92-95, koje je osnovano 30. marta 2018. godine u sudskom registru Trebinja sa sjedištem u Foči, okuplja žene žrtve rata, bivše logoraše, te članove porodica poginulih i nestalih. Članice ovog udruženja osim pomaganja u procesuiranju ratnih zločina također učestvuju u traženju nestalih, te vraćanju imovine koja je prisilno oduzeta prognanim iz Foče. Prema dostupnim podacima u Foči je tokom proteklog rata ubijeno preko 3.000 Bošnjaka, dok je 1.512 nestalih žrtava sa ovog područja.