Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. godine i obilježavanja 27. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, Skupština Kantona Sarajevo, Gradsko, te općinska vijeća održali su zajedničku komemorativnu sjednicu u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

U ime Općine Centar sjednici su prisustvovali načelnik Srđan Mandić i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo.

 

Sjednicu je vodio Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, koji je podsjetio prisutne da je kantonalna Skupština 2007. godine donijela odluku da se 5. februar proglasi Danom sjećanja na sve stradale građane Sarajeva.

 

– Tokom 1400 dana opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u evropskoj historiji, ubijeno je više od 11.000 civila, od kojih 1.601 dijete, a preko 50.000 naših sugrađana je ranjeno, od čega mnogi žive sa trajnim invaliditetom. Gotovo svaki dan u našem gradu tokom proteklog rata bile su Markale, kazao je Okerić.

 

Prisutnima se također obratio i prof.dr. Mirko Pejanović, koji je obavljao funkciju člana ratnog Predsjedništva RBiH.

 

–Pored pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, čija žrtva je doprinijela da broj ubijenih u opkoljenom gradu ne bude veći, svoju ulogu u odbrani grada i države BiH imali su i civili koji su nesebičnim zalaganjem omogućili da rade škole, bolnice, Univerzitet i mnoge druge ustanove koje su itekako pomogle, kako u opstanku u ratnim uslovima, tako i tokom poslijeratne obnove, kazao je profesor Pejanović.