Pokrenuta procedura za izgradnju pristupne saobraćajnice za ulice Rušida Prgude i Hamida Beširevića

Na inicijativu stanovnika ulica Rušida Prgude i Hamida Beširevića danas je u Općini Centar održan sastanak na kojem se razgovaralo o višegodišnjem problemu izgradnje pristupne saobraćajnice za dijelove navedenih ulica.

Sastanku su, osim predstavnika stanovnika ovih ulica, prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i predstavnici općinskih službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, te za investicije, komunalni razvoj i planiranje.

 

–Ova općinska administracija ima namjeru da riješi problem stanovništva ove dvije ulice sa kojim se suočavaju zadnjih 40 godina. Općinsko vijeće Centar je 2017. godine usvojilo inicijativu za izgradnju ove saobraćajnice, ali ona nažalost do danas nije realizovana. Bez saobraćajnice 24 domaćinstva nemaju pristup što je posebno izražen problem kod dolaska vatrogasaca ili vozila Hitne pomoći. Pristupni put je ucrtan u važeće regulacione planove. Prema informacijama kojima raspolažemo, dvije porodice preko čijeg zemljišta treba proći ova saobraćajnica, saglasne su da prodaju zemlju, kazao je predsjedavajući Đozo.

 

S obzirom da će Općina Centar biti investitor projekta pokrenuta je procedura izdavanja urbanističke saglasnosti. Na osnovu pravosnažne urbanističke saglasnosti Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina ulazi u proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

 

Sredstva za otkup zemljišta od njihovih vlasnika su obezbijeđena u općinskom budžetu, a za budžet ove godine biće predloženo i izdvajanje sredstava za izradu idejnog projekta i geomehanička istraživanja. 

U zavisnosti od dinamike rješavanja problema sredstva za izgradnju nove pristupne saobraćajnice će biti izdvajana i u narednim budžetima.

 

Osim izgradnje nove saobraćajnice također će biti riješena i komunalna infrastruktura što će poboljšati uslove života stanovnika ovog dijela Centra.