Završen rok za prijave na likovni konkurs „Studentski dani 2020“

Do kraja ove prošle sedmice svi zainteresovani studenti završnih godina akademija likovnih umjetnosti iz cijele Bosne i Hercegovine su mogli slati svoje radove za likovni konkurs „Studentski dani 2020“, kojeg je raspisala Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“.
Završen rok za prijave na likovni konkurs „Studentski dani 2020“

Sama tema ovog konkursa „Čiji je to grad?“ ostavila je širok prostor za kreativnost i inovativnost u pristupu zainteresovanim kandidatima.

 

– Zbog vanrednih okolnosti tražili smo da studenti šalju online fotografije svojih radova. Nakon što je konkurs zvanično zatvoren sve pristigle radove šaljemo članovima naše komisije na ocjenu. Na javni poziv je pristiglo 20 kvalitetnih radova i svi su sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Članovi žirija neće imati nimalo lagan zadatak. Ovaj konkurs je podrška studentima završnih godina studija na likovnim akademijama, gdje im se pruža mogućnost da izlože javnosti svoje radove i dobiju vrijedne nagrade. Vjerujemo da će naredni konkurs, kada prođe ova situacija, biti brojniji po pristiglim radovima, kada ćemo moći organizovati i izložbu najbolje ocijenjenih radova što ove godine nismo bili u mogućnosti iz poznatih razloga, objasnio je Admir Halilović, akademski kipar i jedan od članova stručne komisije koja će ocjenjivati pristigle likovne radove.

 

Članovi ove komisije su također i Džeko Hodžić, akademski slikar, Irfan Hozo, akademski grafičar, Elma Alić, magistar kiparstva i Gabriela Manda Seith, kustos i historičar umjetnosti.

 

Pokrovitelji ovog projekta Općina Centar Sarajevo, IuteCredit BiH i Svjetlostkomerc Sarajevo su za najbolje radove obezbijedili vrijedne nagrade. Prva nagrada je poklon bon u vrijednosti od 500 KM kojeg dobitnik može iskoristit u Galeriji “Paleta”, kao i  100 KM koje može potrošiti u knjižari “Svjetlostkomerc”. Druga nagrada je poklon bon u vrijednosti od 300 KM u Galeriji “Paleta” i 75 KM u knjižari “Svjetlostkomerc”, dok će treći najbolji rad dobiti poklon bon u vrijednosti od 200 KM u Galeriji “Paleta” i 50 KM u knjižari “Svjetlostkomerc”.

 

Studenti završnih godina akademija likovnih umjetnosti iz cijele BiH su imali priliku da pošalju fotografiju svog rada u sljedećim tehnikama: crtež (grafitna olovka, ugalj, tuš), ulje/akrilik na platnu, akvarel, grafika, kolaž i skulptura (gips, kamen, drvo, željezo, poliester). Imena odabrana najbolja tri rada pristigla na ovom konkursu će biti objavljena na web stranici JU „Centar kulture i mladih“: www.centarkulture.ba, dok će autori biti obaviješteni putem e-mail adrese koju su dostavljali u prijavi.

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti