Počinje Festival bajke za djecu i odrasle

Danas je u prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ održana press konferencija na kojoj je najavljeno održavanje šestog po redu, odnosno prvog online a nadamo se i posljednjeg u ovom obliku, „Festivala bajke za djecu i odrasle“.

O samom festivalu su govorili Armin Omerović, direktor JU „Centar kulture mladih“, te bh glumica i dopredsjednica Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije „Bajka“ Tatjana Šojić.

 

Ove godine drugačiji, iako online, važniji od prethodnih jer nudi zimske bajke pune svjetla koje nam je tako potrebno. Koncipiran je kao podsjećanje koliko priče mogu biti ljekovite i kako priče možemo imati uvijek sa sobom.

 

 

Sam festival počinje danas predstavom „Zvjezdani taliri“. Ovu bajku braće Grimm će izvesti članovi Udruženja „Žar ptica“, dok festival završava 26. decembra ove godine radionicom izrade lutaka uz bosansku bajku „Mala vila“ koju vodi Željka Lemez iz Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije „Bajka“.

 

Kako je spomenuto zbog ovogodišnje vanredne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa festival će zainteresovani mlađi gledaoci a i starija populacija moći pratiti putem facebook stranica JU „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (https://www.facebook.com/sarajevocentarkulture) i Udruženja „Bajka“

(https://www.facebook.com/bajka.bih)

 

 

Ovom prilikom će najljepše bajke pripovijedati Tatjana Šojić, Sarah Abušarar, Marina Đorđević i odgajateljice iz sarajevskih valdorfskih vrtića, uz audio i video sadržaje. Kao i prethodnih godina Udruženje „Bajka“ ovaj festival organizuje u saradnji s JU „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i uz preporuku Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih kantona Sarajevo. Podršku Festivalu pružili su i Federacija evropskih pripovjedača (The Federation for European Storytelling/FEST), UniCredit Bank i Biblioteka Sarajeva.

05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
05.07.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 125.711 KM
Postavljen prvi sloj asfalta u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
05.07.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izvođenje radova na čišćenju korita Koševskog potoka
Više vijesti