Predsjedavajuća Karačić učestvovala u obilježavanju Dana mrtvih

U povodu Dana mrtvih, velikog katoličkog blagdana, predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić posjetila je groblje sestara Kćeri Božije ljubavi na Betaniji.
Predsjedavajuća Karačić učestvovala u obilježavanju Dana mrtvih

Tu počivaju 82 sestre i 5 kandidatkinja sestara Kćeri Božije ljubavi. Groblje je pravi spomenik ljubavi i dobrote, svjedočanstvo o misijskom djelovanju ove družbe u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini. Usred groblja znakovito se izdiže veći križ na grobu sestre Luke Liengitz. To je trajno središte hodočašćenja kako sestara Kćeri Božije ljubavi, tako grupa i pojedinaca, i katolika i muslimana i pravoslavaca iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske.  Sestra Luka Liengitz (1861. -1890.), redovnički život je provela kao vratarica u Zavodu sv. Josipa u Sarajevu, koji je podignut odmah nakon Beča u svrhu školovanja siromašne i nepismene djece u tadašnjoj Bosni. Sestra Luka je među prvima došla u Sarajevo i za vrijeme svog dvadesetdevetogodišnjeg života pomagala je siromašne, a posebno  djecu svih vjera, svjedočeći ljubav. Odmah nakon smrti, počeli su je štovati kao sveticu i na njenom grobu nalaziti blaženstvo i mir, utjehu, radost. Tako je i danas, bezbroj zapisa i pisama ostavljaju vjernici svih konfesija na Lukin grob, tražeći utjehu i nadu.

 

Općina Centar na inicijativu predsjedavajuće Karačić i načelnika dr. Nedžada Ajnadzića, u danima koji su prethodili ovom blagdanu, uz pomoć javnih komunalnih preduzeća Park i Rad, te firme Grakop izvršila je uređenje okolnog terena i pristupnog puta, odstranila divlju deponiju, te pokosila i očistila travu u samom groblju.

 

S tim u vezi, na dostojanstven način i uz veliku zavalnost sestara Kćeri Božije ljubavi, prisutni su se okupili na ovaj veliki blagdan i odali počast kako sestri Luki i sestrama, tako i svim mrtvima.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti