Na šehidskom mezarju Kovači obilježena 17. godišnjice smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je obilježena 17. godišnjica smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije BiH Alije Izetbegovića.

Cvijeće su na mezaru rahmetli Alije Izetbegovića i spomen-obilježju svim šehidima i poginulim borcima, na šehidskom mezarju Kovači, položile brojne delegacije svih nivoa vlasti, predstavnici boračkih udruženja, te ambasadori Irana i Turske.

 

U ime Općine Centar, cvijeće su položili načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik Mustafa Resić.

 

-Imao sam zadovoljstvo i čast živjeti u vremenu kada je rahmetli Alija Izetbegović, koji je bio veliki državnik i mislilac i koji je svoj život posvetio izgradnji države, donosio važne, rekao bih, sudbonosne odluke kada je riječ o Bosni i Hercegovini kao multietničkoj i multikulturalnoj državi. Svoju državu je uvijek nosio u srcu,  a ono što je zaslužio jeste da građani ove zemlje u svojim srcima nose njegov lik i djelo, kazao je načelnik Ajnadžić.

 

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Jedan je od utemeljitelja Stranke demokratske akcije (SDA) 1990. godine. Nakon prvih parlamentarnih izbora održanih iste godine, imenovan je za prvog predsjednika Predsjedništva BiH, a nakon održanog referenduma o nezavisnosti BiH, potpisao je odluku kojom RBiH postaje nezavisna država. Tokom svog političkog života važio je za jednog od najznačajnijih političara u modernoj historiji BiH, a iz politike se povukao 2000. godine.

 

Preminuo je 19. oktobra 2003. godine u 78. godini života.

 

Povodom obilježavanja godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH, večeras će u sarajevskoj Vijećnici biti upriličena Akademija u organizaciji JU Muzej „Alija Izetbegović".

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti