Saradnja Općine Centar i Ambasade Njemačke u BiH

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je u petak, 28. augusta 2020. godine ambasadoricu Njemačke u našoj zemlji NJ.E. Margret Uebber sa kojom je između ostalog razgovarao o saradnji prijateljskih zemalja, ali i o izmještanju instalacije „Zvjezdani put“.

Načelnik Ajnadžić je poželio dobrodošlicu ambasadorici koja je prvi put u posjeti Općini Centar i pohvalio dosadašnju izuzetno dobru saradnju sa Saveznom Republikom Njemačkom, te izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

-Koristim priliku da istaknem izuzetno dobru saradnju sa Saveznom Republikom Njemačkom koja je već decenijama dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. Također, želim da upoznam NJ.E. ambasadoricu Uebber da Općina Centar sa posebnom pažnjom pristupa privremenom repozicioniranju instalacije „Zvjezdani put“. S tim u vezi, planiramo formirati tim u čijem sastavu će biti predstavnik Zemaljskog muzeja BiH, predstavnik Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika, a bili bismo sretni kada bi i Ambasada Savezne Republike Njemačke imenovala svog predstavnika. Autoru instalacije Helmutu Lutzu uputili smo također poziv da se  uključi u proces demontaže i privremenog izmještanja instalacije na drugu pogodnu lokaciju do privođenja zemljišta krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom Gradski centar „Marijin dvor“, na lokalitetu parka prof.dr. Nijaz Duraković, odnosno Hastahane. Općinska administracija i ja lično se zalažemo da umjetnička instalacija, nakon privođenja zemljišta krajnjoj namjeni, bude vraćena na isti lokalitet gdje će po instrukcijama autora ili ovlaštenih predstavnika biti pažljivo instalirana i obnovljena. Izuzetno se radujem budućoj saradnji sa prijateljskom zemljom koja je bila i ostala dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, naročito u vrijeme kada je ova zemlja najviše trebala podršku i pomoć. Raduje me da naša saradnja bude nastavljena na svim poljima, a na kraju bih izrazio zahvalnost za sveukupnu kontinuiranu podršku i pomoć Savezne Republike Njemačke Bosni i Hercegovini na našem evroatlantskom putu, kazao je Ajnadžić.

Ambasadorica Uebber zahvalila se na gostoprimstvu i istakla da će Ambasada Njemačke u BiH sa velikim zadovoljstvom nastaviti njegovati dobre odnose sa Općinom Centar.

-Želim se srdačno zahvaliti što ste mi pružili priliku i mogućnost da konstruktivno razgovaramo o našoj sadašnjoj i budućoj saradnji, a naravno i o pitanju instalacije gospodina Lutza, koja predstavlja simbol prijateljstva između naših zemalja, konkretno između gradova Sarajeva i Friedrichshafena.  Saradnja između naše dvije zemlje je intenzivna i to na raznim poljima. Međutim, ono do čega je nama stalo jeste da razvijemo saradnju ne samo na državnoj razini, već i na lokalnom nivou. Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar na angažmanu da se iznađe najbolje rješenje za privremeno izmještanje instalacije, a onda i njeno trajno pozicioniranje, a sigurna sam da ćemo zajedno iznaći najbolje rješenje. U ime Ambasade Njemačke, imenovat ću osobu koja će biti u timu koji će formirati Općina. Ambasada Njemačke, i ja lično, stojimo vam na raspolaganju i budite slobodni obratiti nam se za saradnju, poručila je Uebber.

Sastanku su prisustvovali Sekretar Općine Mirsada Lingo, savjetnik načelnika Mustafa Resić i Jasmina Fazlić i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti