Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta koji je prihvatilo i Vijeće Europe na inicijativu romskih organizacija obilježava se 2. augusta jer su na taj dan 1944. godine njemački čuvari ubili nekoliko hiljada romskih muškaraca, žena i djece u plinskim komorama logora Auschwitz, najvećeg i najstrašnijeg logora nacističke Njemačke.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma, istakao je da je veoma važno da se ne zaborave žrtve holokausta, žrtve strašnih zločina.

 

-Svojim dragim prijateljima Romima želim poslati poruku mira odavanjem dužne počasti ne samo za žrtve holokausta tokom Drugog svjetskog rata, već i odavanjem počasti desetinama hiljada ubijenih nedužnih ljudi tokom protekle agresije na ovu državu. Vrlo je važno sjetiti se svih tih nedužnih žrtava i odati im počast. Ujedno to je i poruka svim budućim generacijama da moramo sebi izgraditi društvo u kojemu se takvi strašni zločini nikada više ne smiju ponoviti. Svjedoci smo da su se i u novijoj historiji dešavali genocidi i teški zločini koji su odnijeli mnoge žrtve. Dešavaju se i danas, nažalost. Zbog toga želim da vjerujem da će sjećanje na patnju žrtava Auschwitza, i sve druge žrtve monstruoznih umova, biti nauk novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštivanju i nebrizi za drugog i drugačijeg. Općina Centar godinama, u okviru svojih mogućnosti, pomaže romsku zajednicu na području Centra. Realizacijom mnogobrojnih aktivnosti nastojimo poboljšati položaj romske nacionalne manjine. Želimo i dalje, zajedničkim nastojanjima, postizati nove uspjehe u uključivanju Roma u sve segmente društvenog života, ali i omogućiti potpunu ravnopravnost Roma, pružanje jednakih mogućnosti po pitanju obrazovanja, zapošljavanja kao i u ostvarenju kulturnih i manjinskih prava, poručio je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti