Ajnadžić ugostio autoricu Elmiru Helać-Mekić

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je Elmiru Helać-Mekić, književnicu koja je objavila niz djela prvenstveno namijenjenih djeci.

Književnica Helać-Mekić je nominovana od Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award za 2021. godinu, a ova nagrada se dodjeljuje na godišnjem nivou jednom od prepoznatljivih pisaca za djecu i mlade.

 

Načelnik Ajnadžić je istakao da Općina Centar snažno podržava pisce i autore, te da je ova lokalna zajednica pružala i podršku za izdavanje knjiga.

 

-Izuzetno mi je zadovoljstvo što su naši autori prepoznati, kako u domovini, tako i u svijetu. Nominacija za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award dovoljno govori o kvaliteti djela naše Helać-Mekić, ali i o književnim draguljima koje Bosna i Hercegovina ima, naglasio je Ajnadžić.

 

Elmira Helać-Mekić piše novi roman za djecu pod nazivom „Djetinjstvo jednog vremena“ gdje je aktualna tema prevencija vršnjačkog nasilja. Sve knjige ove autorice su snimljene u audio-digitalnom obliku za potrebe slijepe i slabovidne djece, koji se čuvaju u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH. 

 

-Načelnik Ajnadžić je imao kao i uvijek sluha za nas koji želimo nešto uraditi za našu djecu i kulturu općenito i stoga sam počastvovana jer me je pozvao na jedan mali prijem povodom moje nominacije za prestižnu svjetsku nagradu. Općina Centar je i dosada podržavala moj rad u skladu sa svojim mogućnostima. Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što zaista neko predstavlja u svijetu, ne samo Općinu Centar, nego i Sarajevo, te Bosnu i Hercegovinu, objasnila je Helać-Mekić.

 

Prijemu su također prisustvovali i vijećnik Velija Katica, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, te pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Jasmina Fazlić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti