Javna ustanova „Centar kulture i mladih“ u saradnji sa Općinom Centar

Mladim osobama ponuđene brojne škole i kursevi

Nakon prestanka stanja nesreće, koja je proglašena tokom pandemije koronavirusa, Javna ustanova „Centar za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo“ je ponovo otvorila vrata polaznicima kurseva i škola koje održavaju u tri objekta koje koristi ova ustanova i to u Jelićevoj ulici na broju 1, u prostorijama Centra za mlade na Gorici (Ulica Avde Jabučice 52) kao i u prostorijama kultnog FIS-a (Mis Irbina 10).

 

Od ponovnog reaktiviranja ovih škola i kurseva vlada veliko interesovanje djece i mladih da nastave gdje su stali prije proglašenja stanja prirodne nesreće u martu ove godine. Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar određeni broj ovih kurseva i škola je besplatan za polaznike.


O ovom segmentu rada ove ustanove na koji su posebno ponosni govorio je Armin Omerović, direktor JU „Centar kulture i mladih“.


–Iako imamo ograničene prostorne kapacitete trenutno imamo aktivnih 17 škola i kurseva za sve generacije kroz koje na dnevnoj bazi prođe oko 300 polaznika ne uključujući teatarsku scenu za koju moram reći da smo imali preko 100 predstava i svaka je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. S obzirom na kapacitete sala dobijemo računicu da je oko 15.000 ljudi pogledalo ove predstave tokom prošle godine. Naše škole su vrlo važne za postojanje Centra iz više segmenata. Prvo to je odgojno-obrazovna linija i naši vrhunski stručnjaci koji predaju, a drugo je što svaka od ovih škola na kraju imaju svoju prezentaciju rada bilo da se radi o predstavama,  izložbama, koncertima… 


Naša škola baleta koju vodi Brižita Karabašić već 14 godina aktivno djeluje u okviru Centra zahvaljujući čijem entuzijazmu imamo vlastitu baletsku produkciju. Za njihove potrebe smo sredili baletsku salu i ove sedmice će nam biti isporučena ogledala, te smo zamijenili pod i rasvjetu. Također tu je škola glume za srednjoškolce, koju vodi Damir Kustura, gdje je 15 mladih glumaca odigralo svoju vlastitu predstavu pod nazivom „Pozdravi nekoga“. Zahvaljujući ovoj školi polaznici nerijetko upišu Akademiju scenskih umjetnosti. Imamo i školu gitare koja broji preko 30 polaznika, dok školu slikanja održavamo u objektu na Gorici gdje smo napravili mali atelje. Imamo školu stripa, koju finansira Općina Centar, čiji su polaznici imali svoju izložbu prošle godine, a sada rade svoj strip. 


Također bih spomenuo školu  klavira i pjevanja, kao i školu računarske grafike koju održavamo u FIS-u. Certifikati koje izdajemo u okviru ove škole su priznati i na fakultetu te na svim konkursima. Pokrenuli smo i novi kurs bubnjeva, dok kurs engleskog jezika bilježi veliki broj prijava. Naredne sedmice ćemo dijeliti oko 50 diploma našim polaznicima ovog kursa, dok smo protekle godine podijelili oko 300 diploma za naše polaznike kurseva. U planu nam je da uskoro počnemo sa ljetnom školom montaže i filma, objasnio je Omerović.


Osim navedenih škola i kurseva koje djeluju u okviru JU „Centar kulture i mladih“ sve informacije zainteresovani mogu pronaći na online platformi: www. centarkulture.ba gdje postoji mogućnost prijave putem elektronskog formulara. Također je moguće se prijaviti i na broj telefona 033/232-594 ili dolaskom na adresu u Jelićevoj na broju 1 gdje je smješten Centar kulture i mladih. Dosta informacija za zainteresovane je plasirano putem socijalnih mreža poput Facebooka,  gdje Centar broji oko 8.500 pratilaca i redovno objavljuje najnovije informacije koje se odnose na njegov rad.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti