Općina Centar i Institut za razvoj mladih KULT započinju izradu nove Strategije prema mladima u ovoj lokalnoj zajednici

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovor o međusobnoj saradnji sa direktorom Instituta za razvoj mladih KULT Jasminom Bešićem. Predmet ugovora je izrada nove Strategije prema mladima u ovoj općini, a odnosi se na period 2021. – 2025. godina.

Kako je navedeno prilikom potpisivanja ugovora, izradi Strategije prethodit će istraživanje o potrebama i problemima mladih na području općine Centar.

 

Strategija prema mladima je zakonska obaveza svih jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH i propisuje je Zakon o mladima FBiH, koji je usvojen 2010. godine, a na čijoj izradi je radio Institut za razvoj mladih KULT.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka uspješne saradnje sa Institutom.

-Općina Centar je donijela Strategiju prema mladima za period 2014. – 2020. godina koja sadrži sveobuhvatan pristup izgradnji socijalnih, ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih uslova za trajnu dobrobit mladih i njihovo aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvenoj zajednici. Raduje me da ćemo zajedno raditi na donošenju nove Strategije, istakao je Ajnadžić.

 

Direktor Bešić je naglasio da je vodilja Instituta da sve strategije u čijoj izradi učestvuju budu  realne i provodive.

-Nama je u cilju da se strategije rade prema potrebama mladih i da odgovore na njihove zahtjeve. Zadovoljstvo mi je što je Općina Centar Sarajevo prva sa kojom u ovoj godini potpisujemo ugovor za izradu Strategije prema mladima, koja je zakonska obaveza svih općina i gradova u FBiH, dodao je Bešić.

 

Institut za razvoj mladih KULT krajem prošle godine raspisao je javni poziv u kojem je pozvao sve jedinice lokalne samouprave iz BiH da se prijave za sufinansiranje izrade strateških dokumenata za mlade, koji su zakonska obaveza. Institut će u narednom periodu podržati izradu strategija prema mladima i u drugim općinama, a već su započeti prvi koraci za provođenje istraživanja u Općini Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti