OTVORENO PISMO VIJEĆNIKU DENISU CHALLENGERU, PREDSJEDAVAJUĆOJ VIJEĆA I PREDSJEDNICIMA KLUBOVA U OPĆINSKOM VIJEĆU CENTAR

Virus ne može uništiti dokumente na papiru, a sve javne nabavke imamo u pisanoj formi

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić uputio je otvoreno pismo vijećniku Denisu Challengeru, predsjedavajućoj Općinskog vijeća i predsjednicima klubova u Općinskom vijeću Centar:
Virus ne može uništiti dokumente na papiru, a sve javne nabavke imamo u pisanoj formi

 

Ovim putem, radi istinitog informisanja javnosti, odgovorit ću na pitanja vijećnika Denisa Challengera koji već drugi put javno iznosi neistine uvijene u navodna pitanja, a koja se odnose na tehničke poteškoće, odnosno virus koji je prouzrokovao probleme na informacionom sistemu Općine Centar.


Vijećnik Challenger pita koji su dokumenti nestali, a odnose se na postupke javnih nabavki i, prema svemu sudeći namjerno, dezavuiše javnost o navodnim kojekakvim nezakonitim radnjama u vremenu koronavirusa.


Vijećniče Challenger, vi se kao predstavnik građana u Općinskom vijeću nalazite duže od tri godine. Vjerujem da ste svoj mandat mogli iskoristiti i za nešto drugo osim za kampanju protiv načelnika i općinske administracije. Pri tome mislim da ste do sada trebali znati da se svi dokumenti o javnim nabavkama nalaze na papiru, te da svaki dokument, od pokretanja procedure javne nabavke, do potpisivanja ugovora ima pisani i printani trag. Takve dokumente nijedan računarski virus nikada nije uništio, a za razliku od Vas, mi svoje tvrdnje potkrepljujemo i dokazima. 


Spremni smo, kao odgovorna lokalna zajednica, na svaki upit ili zahtjev za uvid o bilo kojem postupku javnih nabavki odgovoriti u skladu sa Zakonom o slobodi pristupu informacijama.


Dakle, jasno Vam i nedvojbeno želim odgovoriti da niti jedan dokument o javnim nabavkama nije nestao i da se nalazi u dokumentaciji nadležnih službi Općine Centar.


Nadam se da razumijete ovaj odgovor, a radi ravnopravnosti i demokratskih standarda u korištenju javnog prostora želio bih Vas podsjetiti na Vaš neposredan i snažan angažman u prezentiranju projekta „pluća grada-zelena fasada“ u ulici Maršala Tita kada ste uvjerili općinskog načelnika i Općinsko vijeće o spektakularnom zelenom projektu u srcu Sarajeva. Nažalost, ovaj projekat za koji je iz općinskog budžeta, po Vašem prijedlogu, izdvojeno 70 hiljada maraka, doživio je potpuni debakl, pa ste građanima umjesto „zelene fasade“ osigurali žuto lišće.


Na više sjednica Općinskog vijeća, kao i na nekim skupovima građana u mjesnim zajednicama, upućeni su zahtjevi vijećnika i stanovnika da se uzalud utrošena sredstva, u skladu sa ugovorom, vrate u budžet Općine radi realizacije istinskih zelenih projekata.


Nemojte se kriti iza Udruženja za razvoj i mikroprojekte „Opus“ kao „implementatora“ ovog projekta, s obzirom da smo vjerovali u Vas i Vaš prijedlog kao odgovornog vijećnika koji uvažava i pravni poredak, te smo se nadali da neće doći do nepotrebnog sudskog spora kako bi se odgodio negativan efekat Vašeg prijedloga u javnosti, već da ćete prihvatajući etičke principe i datu zakletvu građanima prilikom preuzimanja funkcije vijećnika, nadoknaditi štetu, odnosno vratiti novac u budžet.


Radi cjelovite istine podsjećamo Vas, a obavještavamo i građane općine Centar da je Općinski sud u Sarajevu donio presudu 1. oktobra 2019. godine kojom je Udruženje „Opus“ obavezano da vrati 70 hiljada maraka zajedno sa kamatama u budžet odakle je i finansiran ovaj propali projekat koji je najavljivan kao „čudo u šeheru“.


Najavili ste prilikom potpisivanja ugovora sa Udruženjem „Opus“, o čemu postoje i informacije u medijima, da će ovaj prvi projekat takve vrste podići kvalitet življenja u općini Centar, a na kraju se utvrdilo da je pogoršan kvalitet življenja jer je zbog Vašeg prijedloga novac bačen uzalud. Građani i uposlenici Općine se sjećaju Vaših izjava u medijima kako Općina nema novca za plaće, kako je račun blokiran i slično, a ni tada niste osjećali odgovornost da se izvinete jer i to je za ljude.


Pozivam Vas da u novim medijskim nastupima koristite riječi i argumente istine. To bi bilo pravedno.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti