Obilježena godišnjica osnivanja Patriotske lige i Zelenih beretki Bosne i Hercegovine

Na šehidskom mezarju na Kovačima u organizaciji Saveza udruženja boraca Patriotske lige obilježena je 29. godišnjica od osnivanja Patriotske lige i Zelenih beretki Bosne i Hercegovine, okosnice oružanog otpora grada i države tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća obilježavanju godišnjice su prisustvovali dopredsjedavajući Vijeća Mustafa Mulić, savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić, Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, te Dževad Jusić, predsjednik Komisije za boračka pitanja.

 

-Patriotska liga i Zelene beretke su prve prepoznale nakon Slovenije i Hrvatske šta nas čeka u Bosni i Hercegovini i sve svoje snage stavili u službu odbrane našeg grada i države BiH. Patriotske liga je imala veliki značaj i prva je stala u odbranu naroda BiH. Osnovni cilj je bio ujediniti sve patriotske snage u organizaciji otpora, snage koje su kasnije dovele do formiranja Armije RBiH, objasnio je Mesud Peljto, nekadašnji član Patriotske lige.

 

U ime organizatora prisutnima se obratio prof.dr. Salih Kulenović koji je kazao da kulturu sjećanja na našu odbrambeno-oslobodilačku borbu treba nastaviti njegovati. -Multietnički karakter oružanih snaga BiH koje su branile teritorijalni integritet i suverenitet države je neupitan. Pravedna borba naših gazija ostaće zabilježena u svjetskoj historiji kao posebnost, jer smo u veoma kratko vrijeme iz gotovo ničega napravili oružanu snagu sposobnu, ne samo da odbrani teritoriju, već da krene i u oslobodilačke operacije pogotovo na kraju rata. Ne smijemo dozvoliti da zaboravimo one koji su u sudbonosnim danima stali u odbranu zemlje, kazao je Kulenović.

 

Predsjednik Udruženja „Bosnae-Zelene beretke“ Muhamed Švrakić prisutnima je kazao da su na početku rata svi pripadnici otpora bili kao jedno tijelo.

 

-1991. godine nismo pravili  razliku između patriota iz vojnih ili civilnih struktura već smo imali samo jedan cilj, odbraniti državu i narod. Nemojte prodavati zemlju. Nemojte da bude da su naša braća davala uzalud svoju krvi i živote, poručio je prisutnima Švrakić.

 

Prisutnima su se također obratili i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, te Lutvija Hajrulahović, majka rahmetli generala Mustafe Hajrulahovića Talijana.

 

Nakon obraćanja delegacije su prvo položile cvijeće ispred centralnog spomen-obilježja na mezarju Kovači, a nakon toga su obišli mezar rahmetli Alije Izetbegovića, gdje su se polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na dostojanstven način sjetili prvog predsjednika nezavisne i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine i Vrhovnog komandanta Armije RBiH. Upravo je Alija Izetbegović donio odluku da se krene sa formiranjem patriotskih snaga u BiH s ciljem odbrane od agresije na našu zemlju i ta odluka je potvrđena u Domu policije 10. juna 1991. godine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti