Uručeni paketi obezbijeđeni zahvaljujući projektu „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“

U okviru projekta „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“ kojeg finansira Evropska unija, a implementira nevladina organizacija „Hilfswerk Austria“, u cilju ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa obezbijeđeno je 300 paketa sa prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu.

Vrijednost doniranih paketa iznosi 15.000 eura, a podjela je izvršena u skladu sa evidencijom centara za socijalni rad, Crvenog križa i lokalnih zajednica. Aktivnost se provodi u sklopu projekta koji ima za cilj poboljšanje ljudskih prava i kvalitete života starijih osoba u BiH.

 

Na području općine Centar, a u saradnji sa Službom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti donirani su paketi za 58 porodica.

 

-Brzom akcijom i odlukom Delegacije EU u BiH, usaglasili smo se da hitno sredstva usmjerimo i podržimo najugroženiju populaciju starijih osoba koje su dodatno opterećene uslovima izazvanim pandemijom. Radujemo se da barem na neko vrijeme možemo olakšati njihov život i unijeti malo radosti i topline, kazala je direktorica Hilfswerk International Suzana Jašarević.

 

Paketi pomoći su lično uručeni na kućnim adresama građanima koji nisu u mogućnosti brinuti se o sebi usljed lošeg materijalnog ili zdravstvenog stanja, koji su uglavnom i korisnici javnih kuhinja ili primaoci drugih vidova pomoći.

 

Projekat „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“ finansira Europska unija u iznosu od preko 150.000 eura, sufinansira Hilfswerk international sa partnerima u projektu i lokalnim vlastima uključujući i Općinu Centar, a provodi ga Hilfswerk International s Partnerstvom za javno zdravlje, Crvenim krstom/križem BiH i Udruženjem za pomoć i razvoj HAJDE.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti