Obilježena 28. godišnjica masakra u Ferhadiji

U znak sjećanja na žrtve stradale u masakru 27. maja 1992. godine u Ulici Ferhadija (tadašnja Vase Miskina), kada je od agresorske granate ubijeno 26 i ranjeno 108 naših sugrađana, članovi porodica žrtava su zajedno sa brojnim građanima, te predstavnicima vlasti i udruženja građana, 27. maja 2020. godine položili cvijeće kod spomen-ploče i minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast nastradalima.

U ime Općine Centar, cvijeće je položio savjetnik načelnika Osmo Babić.

-Ovaj masakr koji se desio na današnji dan u opkoljenom Sarajevu je jedan od najtežih dana u historiji grada, jer je agresor ovim činom genocida na tako organizovan i promišljen način pokazao kakve ima namjere sa stanovnicima opkoljenog grada. Zahvaljujući hrabrosti naših branitelja u redovima Armije i MUP-a RBiH te ostalim civilnim strukturama, koji su svojom hrabrošću spasili grad, ostali smo da danas svjedočimo o zločinima nad civilima i da se sjećamo naših ubijenih sugrađana, kazao je Babić nakon polaganja cvijeća.

 

Na današnji dan prije tačno 28 godina, dok su čekali u redu za hljeb, od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate kalibra 82 mm ispaljene oko 9.55 sati život su izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić. Tog kobnog dana agresorske snage ranile su još 108 civila.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti