Obilježena godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

U organizaciji Udruženja Prva brigada policije Stari Grad danas je na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović obilježena 28. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo.

Tokom obilježavanja ove godišnjice prisutni su položili cvijeće i učenjem Fatihe te minutom šutnje na dostojanstven način sjetili poginulih pripadnika ove jedinice.

 

U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća cvijeće su položili savjetnik općinskog načelnika Dževad Bećirević i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

 

Jedan od učesnika i svjedoka ovih događaja koji su se dešavali tih sudbonosnih dana maja 1992. godine je i Dragan Mioković.

 

–Koliko je bilo pripadnika naše brigade morali smo napraviti nekoliko redova prilikom postrojavanja na ovom trgu. To je bio veliki rizik da se na jednom mjestu u ratnim uslovima okupi tako veliki broj ljudi, ali smo željeli pokazati agresoru da ima ko da nas brani. Tokom ratnih dejstava iz ove policijske jedinice su poginula 44 pripadnika, dok je za iskazanu hrabrost tokom rata 20 pripadnika brigade odlikovano najvišim ratnim priznanjem. Ono na što smo posebno ponosni je činjenica da nijedan pripadnik ove brigade nije optužen ni za kakav ratni zločin što pokazuje o velikoj moralnosti policije, objasnio je Mioković, penzionisani policajac MUP-a Kantona Sarajevo.

 

Na današnji dan u opkoljenom Sarajevu na postrojavanju ove brigade prisustvovalo je 750 pripadnika što predstavlja prvu smotru odbrambenih snaga države RBiH. Ovo postrojavanje je postiglo svoj cilj, jer je nakon toga uslijedilo masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, oružanih snaga koje su zajedno sa Patriotskom ligom i Zelenim beretkama dali nemjerljiv doprinos u organizaciji otpora od agresije koja je izvršena na nezavisnu Republiku BiH. Tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca.

 

Sa formiranjem Armije RBiH, a naredbom načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RBiH, 712 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo je prebačeno u redove nove vojne formacije, zajedno s kompletnom opremom, naoružanjem i municijom, dok je 56 pripadnika brigade prekomandovano u Odred policije za specijalne namjene "Lasta“ i druge jedinice. 

 

Općina Centar je finansijski pomogla u organizaciji ove godišnjice. Ovom prilikom je savjetnik Bećirević predsjedniku Udruženja Prva brigada policije Stari Grad Aliji Jašareviću uručio zaključak, kojeg je potpisao načelnik Ajnadžić, kojim se odobrava isplata finansijskih sredstava za organizaciju obilježavanja 28. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti