Nakon sjednice Tima za koordinaciju Općine Centar

Predložene dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i firmi

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, na sjednici Tima za koordinaciju koja je održana danas, utvrdio prijedlog novih mjera u cilju očuvanja radnih mjesta, nastavka rada privrednih subjekata kojima nije izrečena mjera zabrane, te pomoći firmama kojima je rad onemogućen odlukom o proglašenju prirodne nesreće na području Federacije BiH.
Predložene dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i firmi

U tom smislu, Općina Centar je osigurala finansijska sredstva za nastavak realizacije krupnih infrastrukturnih projekata, kao što su izgradnja škole na Šipu, vrtića „Razigrani dani“, evropske kuće kulture i nacionalnih manjina, zgrade za ruševince, sanaciju klizišta u ulicama Hakije Kulenovića-Husrefa Redžića, Hamida Beširevića i Nedžada Mušića, rekonstrukciju ulica Kranjčevićeva, Čobanija, Koševo i Patriotske lige i drugih značajnih infrastrukturnih projekata.

 

Na taj način će se obezbijediti rad građevinskih firmi sa većim brojem zaposlenih, a time i isplata plaća, odnosno sigurnost radnih mjesta, te uplata poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

 

Pored toga, Općina sa poslovnim bankama razgovara o mogućnosti dugoročnog kreditiranja poslovnih subjekata kojima je vanrednim mjerama onemogućen rad, te ugrožena radna mjesta uposlenika, a Općina bi finansirala kamate na kreditni iznos od oko deset miliona maraka, kako bi preduzeća, odnosno obrtnici zadržali sve radnike na poslu.

 

Istovremeno, imajući u vidu zabranu okupljanja većeg broja građana na jednom mjestu odustaje se od obilježavanja Dana Općine i drugih značajnih manifestacija na kojima se okuplja veći broj osoba, a svi značajni događaji obilježit će se na simboličan način sve do momenta prestanka vanrednih mjera. Sredstva koja su budžetom planirana za održavanje ovih manifestacija usmjerit će se direktno u projekte socijalne pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, te boračkoj populaciji sa posebno teškim materijalnim položajem.  

 

Navedene mjere će zajedno ranije utvrđenim prijedlogom, a nakon obavljene rasprave biti upućene Općinskom vijeću na odlučivanje.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti